Rusya, Belarus’a askeri üs kuruyor

Rusya, Birlik Devleti kurmak için çalışmalarını sürdürdüğü Belarus’ta ilk kez askeri üs kuruyor

Rusya, Belarusa askeri üs kuruyor
27 Haziran 2013 Perşembe 09:55 tarihinde eklendi.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, Polonya ve Litvanya arasında yer alan Lida kentinde kurulacak Rus askeri üssünün yıl sonuna kadar aktif hale geleceğini söyledi.

Birlik Devleti kapsamında askeri ilişkilerin güçlendirilmesi için üssün aktif hale geleceğine değinen Rus komutan, “Rusya bölgede askeri üs kurarak görevini yerine getiriyor.” dedi. Lida üssünün Belarus hava savunmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Belarus’ta kurulacak üssün kimin kontrolünde olacağı yönündeki soruya cevap veren Bondarev, “Önce Rusya’nın kontrolünde olacak, sonra bakacağız…” bilgisini verdi.

Üssün Belarus yönetimi tarafından alt yapısının hazırlanacağını kaydeden Bondarev, üssün Birlik Devleti’nin ilk stratejik savunma yapısını oluşturması açısından önemli olduğuna işaret etti.

Belarus’ta görev yapacak asker sayısı açıklanmazken, Su-27SMZ savaş uçaklarının modernize edilmiş modellerinin üsse yerleştirileceği kaydedildi.

Rusya’nın halen Ukrayna, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’da askeri üsleri bulunuyor. Moskova’nın BDT ülkeleri dışındaki tek askeri üssü iç çatışmanın sürdüğü Suriye’nin Tartus kentinde. Gürcistan’la 2008’de yaşanan savaş öncesi bu ülkede bulunan askeri üssünü kapatan Moskova, Azerbaycan’da bulunan Gebele radar üssünü de kira konusunda anlaşamadığı için boşalttı.


CİHAN