Rusya emri verdi: Köstebeği bulun

Rusya, F-16’ların indirdiği Suriye uçağında hava savunma sistemlerinde kullanılan radar malzemesi olduğunu kabul etti. Kremlin, Rus istihbaratına ‘Türkiye’ye bilgi sızdıran köstebeği bulun’ talimatı verdi.

Rusya emri verdi: Köstebeği bulun
13 Ekim 2012 Cumartesi 09:31 tarihinde eklendi, 1.356 kez okundu.

Uçakla ilgili istihbarat Rusya’da tartışma yarattı. Rus Kommersant gazetesi istihbaratın Rusya’nın içinden gelmiş olabileceğine dikkat çekti.


Rusya resmi iç istihbaratı FSB’nin uçağının taşıdığı kargoyla ilgili bilgiyi sızdıranların peşine düşeceği belirtildi. Gazetenin edindiği bilgiye göre FSB yakın zamanda Suriye uçağındaki kargoyla ilgili bilgi sızdıranları bulmak için ilgili Rus kurumlarında inceleme yapacak. Kommersant’a konuşan devlet kurumlarındaki bir yetkili, “Türkiye Hava Kuvvetleri uçağı durdurmak için iki F-16 jetini görevlendirdi, çünkü büyük olasılık payıyla taşınan kargodan haberdar idi. Onlar emin olmasaydı, riske girmezlerdi” ifadelerini kullandı.
 
‘Çift taraflı teyitli kaynak’
 
Uçakla ilgili istihbaratın kaynağı da ayrı bir soru. Bir çok kişi bu istihbaratın CIA’den geldiğini iddia etti.

Ancak  yetkililer bu konuda çok net olarak “Evet kaynak CIA” ifadesini kullanmadı. Bunun yerine “Çift taraflı, teyitli kaynak” tabiri kullanılıyor. Bunun anlamı ise şu: İşbirliği olarak ABD desteği kabul ediliyor. Ancak istihbaratın ABD’den geldikten sonra Türk istihbarat birimleri tarafından da teyit yapıldığına dikkat çekiliyor. Bunun anlamı, uçak indirilmeye karar verildiğinde masada sadece ABD istihbaratı yoktu. Türk makamları tarafından da teyit edilmiş bir bilgi vardı.

Vatan Gazetesi