Rusya'dan ABD'ye suçüstü

Rusya Federal Güvenlik Servisi, ABD Büyükelçiliği'nde çalışan Amerikan vatandaşını gözaltına aldı. Elçilik çalışanının CIA için casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi. ABD Büyükelçisi de, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Rusyadan ABDye suçüstü
14 Mayıs 2013 Salı 15:24 tarihinde eklendi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Moskova'da bir CIA ajanının bir Rus istihbarat görevlisini kendi tarafına çekmeye çalışırken yakalandığını açıkladı.

FSB'den İnterfaks'a yapılan açıklamada, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nde 3. katip olarak görev yapan Ryan Cristopher Fogle'nin bir FSB ajanını Amerika için çalışmaya ikna etmeye çalışırken yakalandığı belirtildi.

Sorgulama için FSB binasına götürülen CIA ajanının üzerinden çok özel teknik aletler, bir kısım talimatlar ve çok miktarda para çıktığı ifade edildi. Resmi sürecin tamamlanmasının ardından CIA ajanı Fogle, Amerikan Büyükelçiliği'ne teslim edilecek.

FSB açıklamasında, "CIA son dönemde Rus yetkililer ve istihbarat elemanlarını kendi safına çekmek için girişimlerde bulunuyor. Tüm bu gelişmeler karşı istihbarat çalışmalar çerçevesinde takip ediliyor." ifadelerine yer verdi.

ABD Moskova Büyükelçisi Michael McFaul ise CIA ajanının yakalanması konusunda açıklamada bulunmak istemedi. McFaul, Twitter'dan yöneltilen soruları da cevapsız bıraktı.

Rusya ve ABD arasında Boston saldırıları sonrası ilişkilerin yumuşamaya başladığı bir dönemde ajan krizinin patlak vermesi dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçen hafta Moskova'ya yaptığı ziyarette Suriye krizinin çözümü için uluslar arası bir konferans toplanması konusunda da mutabakat sağlamıştı.


CİHAN