Rusya'ya düşen meteor eğer parçalanmasaydı...

Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteor, yeryüzüne çarpsaydı çok büyük bir facia yaşanacaktı.

Rusyaya düşen meteor eğer parçalanmasaydı...
18 Şubat 2013 Pazartesi 17:00 tarihinde eklendi, 12.124 kez okundu.

 

Ural Dağları’nın güneyinde kalan Çelyabinsk, 15 Şubat Cuma sabahı büyük bir patlamayla uyandı. NASA’nın tahminlerine göre genişliği 15-17 metre, ağırlığı ise 7-10 bin ton olan meteor, yerdeki radarlar tarafından tespit edilebilecek kadar büyüktü. Ancak Rus hükümetinden olası bir kozmik tehdide karşı herhangi bir açıklama, uyarı gelmedi.
 
Rusya Stratejik Nükleer Güçler örgütünün  sitesinde yer alan bilgiye göre, çok sayıda uzman, ‘470-500 kiloton gücündeki bir meteoru tespit edemeyecekse, Rusya’nın neden bu kadar çok hava gözlem sistemi ve radara sahip olduğunu’ sordu.
 
 
Örgüt, ‘Rusya’daki radarların meteoru tespit edecek kapasitesi olmadığını, çünkü Uzay’dan gelecek cisimleri takip etmek için geliştirilmediklerini’ belirtti. Örgütün yayımladığı çizimde, Sibirya’nın Irkutsk bölgesinde yer alan Mishelevka radar istasyonu ile Moskova’daki Don-2N radarının kapsadığı alan ve meteorun izlediği rota görülüyor.
 
Meteosat-9 uydusundan elde edilen verilerle oluşturulan simülasyona göre, meteorun güneş açısı 60 dereceydi ve Çelyabinsk’in kuzeyinden geçti. Oysa meteorun, kentin güneyinden geçtiği belirlendi. Ogle Earth sitesinde yaymlanan bir diğer analizde, güneş açısı 100 olarak verildi.
 
RADARLARA GÖRÜNMEDİ
Saatte 70 bin kilometre hızla atmosfere giren meteor, Mishelevka’ya bağlı olan Pechora radarının alanı dışındaydı. Aynı zamanda Moskova’daki Don-2N radarına, ufuk çizgisinin altında olduğu için görülmedi.
 
Mishelevka’ya ait diğer radar istasyonu Dnepr ise meteoru fark edebilirdi ancak görmedi. Bunun nedeni, radarın kıtalararası balistik füzeleri tespit etmek için ufuk çizgisinin sadece bir derece üzerini taraması ve Uzay’dan gelebilecek cisimleri görmemesi.
 
Rusya Stratejik Nükleer Güçler örgütünün  sitesi Russianforces.org, ‘Rusya’daki radarların balistik füzeleri tespit etmek için tasarlandığı belirtti. Ayrıca, radarlar büyük bir enerji kaybına neden olacağı ve etkili oldukları alanı azaltacağı için süresiz olarak gökyüzünü taramıyor.
 
Sitede, ‘kurulacak bir erken uyarı sisteminin gökyüzünü çok etkin bir şekilde tarayabileceği, Dünya’nın yörüngesindeki uyduları bile görev verilmesi halinde takip edebileceği’ ifade edildi.
 
Site, meteorun tespit edilmemesinin nedenini kısaca şöyle özetledi: “Çünkü bir balistik füze değildi.”

NTV