Salata Suriyeliler için artık lüks

Geçen sene Mart ayından beri olayların devam ettiği Suriye’de bazı sebzelerin fiyatı 5 kart arttı. Suriyeliler salatalık, domates, marul gibi salata malzemelerini satın alamaz hale geldi

Salata Suriyeliler için artık lüks
06 Ekim 2012 Cumartesi 09:28 tarihinde eklendi, 1.951 kez okundu.

Çiftçileri tarlalara taşımanın ve ürünlerin nakliyesinin her geçen gün daha tehlikeli olduğu ve pahalılaştığı Suriye’de sebze fiyatları da giderek artıyor.  Esad rejimine karşı uygulanan yaptırımlar nedeniyle petrol ihracatının düşmesi, ithalat için kullanılabilecek yabancı parayı da eritmiş durumda. 

    
Sebze alabilecek parayı bulamayan Suriyelilere Tarım Bakanı Suphi Abdullah da faklı bir öneri getirdi. Abdullah, Suriyelilere kendi sebzelerini yetiştirmelerini ve kendi hayvanlarını beslemelerini önerdi. Suriye’nin bir savaş içinde olduğunu belirten Abdullah, tüm kaynakların bir havuzda toplanması gerektiğini söyledi. Bununla beraber otomobil satıcıları ve teknoloji mağazalarında çalışanlar da artık hiç satış yapamadıklarını, halkın sadece yiyecek-içecek gibi temel ürünlere para harcadığını belirtti.  
  
‘Ekonomist İstihbarat Birimi’nde(EIU) görev yapan analistlerden Ayesha Sabavala, EIU’nun tahminlerine göre Suriye’nin döviz rezervlerinin 3 milyar dolara düşeceğini, bunun ülkenin 4 aylık ithalat rakamına denk geldiğini belirtti. 2010’daki döviz rezervleri rakamı 20 milyar seviyesindeydi. Sabavala, Esad rejiminin Rusya ve İran’dan finansal destek aldığını da sözlerine ekledi. Temmuz’da enflasyon rakamını yüzde 36 olarak açıklayan Suriye’de gayrisafi milli hasıla oranı bu sene yüzde 10.2’ye düştü.   
 
Suriye Başbakanı Vail Halki ise savaşın Suriye ekonomisine olan zararının tahmini 29 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu, yaklaşık olarak ülkenin 2010’daki gayri safi milli hasılanın yarısına eşit.