Saraybosna'da 'Haç' Protestosu

Saraybosna'da, Zlatişte tepesinde Yugoslavya Halk Ordusu'na ait bölgeye "haç" dikilmesini yasaklayan kararın kaldırılması nedeniyle protesto yürüyüşü düzenlendi.

29 Kasım 2012 Perşembe 18:11 tarihinde eklendi.

Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Sırp askerinin kontrolünde olan, ağır silahlar ve keskin nişancılarla donatılan Zlatişte tepesi, Boşnaklar'ın belleğinde acı izler bıraktı. Buraya konuşlanan Sırplar, Saraybosna kuşatması boyunca bu tepeden şehri ve halkı hedef aldı.

 
Zlatişte tepesine haç dikme fikri ilk kez 2003 yılında ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki bazı "sivil toplum kuruluşlarının" girişimiyle ortaya atıldı. Söz konusu dernekler, "savaş boyunca Saraybosna ve çevresinde ölen Sırp askerlerini onurlandırmak" için bu alana büyük bir haç dikmek istedi.
 
Sırp derneklerinin bu talebi birkaç gün öncesine kadar hayata geçirilemeyecek bir talep olarak görülüyordu. Ancak Devlet Hazine Komisyonu, söz konusu alan üzerindeki kullanım yasağını iki gün önce kaldırdı.
 
Sırpların haç dikmek istediği alana kullanım yasağı, 2000 yılında dönemin AB Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından getirilmişti. Ashdown tarafından alınan bu karar, söz konusu alanın satılması ve yasal olarak sahibi belirlenene dek kullanımını yasaklıyordu.
 
Komisyonun yasağı kaldırmasıyla Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne devredilen alana haç dikilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.
 
Zlatişte tepesine haç dikilmesinin önünü açan karar nedeniyle Boşnaklar başkent Saraybosna'da protesto gösterisi düzenledi. Bosna-Hersek Parlamentosu önünde başlayan protestolar, Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği binasının önünde son buldu.
 
Saraybosna Çocukları Dostluk, Sevgi ve Barış Derneği'nin organizasyonuyla düzenlenen protestoya sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen "Anti-Dayton" isimli grup üyeleri de destek verdi.
 
Bosna Savaşı sırasında Zlatişte tepesinde kardeşini kaybeden Adnan Agoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dini simge olarak "haç"a hiçbir şekilde karşı olmadığını, ancak Zlatişte'ye dikilmesi planlanan haçın dini önemi olmaksızın tüm Saraybosnalılar üzerinde olumsuz etki bırakacağını söyledi.
 
Yürüyüşün organizatörlerinden İvan Mostarats da dini simgelerin ibadethaneler için olduğunu belirtti. Mostarats, "Saraybosnalılar'ın, okula giden çocukların, yuvalardaki bebeklerin öldürüldüğü Zlatişte tepesine herhangi bir şey dikilmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.