Saygı Öztürk'ten bomba iddia

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü köşesinde bir belediyenin gazetecileri fişlemek üzere yaptırdığı anketi yazdı

Saygı Öztürkten bomba iddia
12 Temmuz 2013 Cuma 13:13 tarihinde eklendi, 1.183 kez okundu.
Gazetecileri fişleme anketi
 
Mer­ke­zi An­ka­ra­’da bu­lu­nan Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği (ÇGD), ik­ti­da­rın da mu­ha­le­fe­tin de her za­man say­gı duy­du­ğu bir der­nek­tir. İk­ti­dar­lar­la, ye­rel yö­ne­tim­ler­le hiç ya­kın iliş­ki­si ol­ma­dı­ğı bi­li­nir. Ken­di kı­sıt­lı ola­nak­la­rıy­la ayak­ta dur­ma­ya ça­lı­şır. Ga­ze­te­ci­le­rin hak ve hu­kuk­la­rı­nı ko­ru­mak adı­na ye­ri gel­di­ği za­man en sert açık­la­ma­lar ya­pı­lır.
 
Der­ne­ğin, bir­çok il­de ol­du­ğu gi­bi Bur­sa­’da da şu­be­si bu­lu­nu­yor. Yet­ki­li­le­ri­ne gö­re 650 ci­va­rın­da da üye­si var. Böy­le bir der­ne­ğin ye­rel yö­ne­tim­ler­le ne işi ola­bi­lir? An­cak, Bur­sa­’da öy­le bir ça­lış­ma baş­la­tıl­dı ki, doğ­ru­su bu du­ru­ma ga­ze­te­ci­ler de şa­şır­dı. Der­nek ara­cı­lı­ğıy­la “fiş­len­dik­le­ri­ni­” dü­şün­dü­ler.
 
Ya­pı­lan ça­lış­ma şu: Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Bur­sa Şu­be Baş­kan­lı­ğı, ga­ze­te­ci­le­rin si­ya­si eği­lim­le­ri­ni be­lir­le­mek için an­ket uy­gu­lan­ma­sı­na ka­rar ver­di. Bu­nu da Bur­sa Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’nin araş­tır­ma­la­rı­nı ya­pan BU­PAR isim­li şir­ke­te yap­tır­mak is­te­di. Açık­ça­sı böy­le bir araş­tır­ma için BU­PAR şir­ke­ti­ne bir öde­me de ya­pıl­ma­ya­cak­tı. Ya­ni, der­nek ga­ze­te­ci­le­rin si­ya­si eği­lim­le­ri­ni, ba­kış­la­rı­nı be­le­di­ye şir­ke­ti ara­cıy­la öğ­re­ne­cek­ti. Araş­tır­ma­nın bir ör­ne­ği de kuş­ku­suz Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’­nin elin­de bu­lu­na­cak­tı.
 
Si­ya­si eği­lim­le­ri öğ­re­ni­le­cek
 
Der­ne­ğin Bur­sa şu­be­si yal­nız ken­di üye­le­ri­nin de­ğil, Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti üye­le­ri için de an­ket ça­lış­ma­sı ya­pıl­ma­sı­nı is­te­miş­ti. Bur­sa­’ da bu­lu­nan ga­ze­te­ci­le­re, be­le­di­ye şir­ke­ti­nin gö­rev­len­dir­di­ği an­ke­tör­ler git­ti ve o ga­rip so­ru­la­rı yö­nelt­mek is­te­di.
 
İn­san­la­rın her şey­den nem kap­tı­ğı bir dö­nem­de, Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Bur­sa Şu­be­si­’nin, AK­P’­li be­le­di­ye ile iş­bir­li­ği­ne gi­rip an­ket uy­gu­la­ma­ya baş­la­ma­sı açık­ça­sı ga­ze­te­ci­le­ri aya­ğa kal­dır­dı. Çün­kü so­ru­la­ra ve­ri­le­cek ce­vap­lar tam an­la­mıy­la ga­ze­te­ci­nin si­ya­si gö­rü­şü­nü or­ta­ya ko­ya­cak­tı. Za­ten amaç da on­la­rın si­ya­si eği­lim­le­ri­ni öğ­ren­mek­ti…
 
Oy­sa, der­ne­ğin gö­re­vi ga­ze­te­ci­le­rin si­ya­si gö­rüş­le­ri­ni or­ta­ya koy­mak ol­ma­ma­lı. İn­san­la­rın bas­kı al­tın­da tu­tul­du­ğu, ga­ze­te­ci­le­rin öz­gür­ce ya­za­ma­dı­ğı bir or­tam­da on­la­rın si­ya­si eği­lim­le­ri­ni öğ­ren­mek, der­ne­ğin Bur­sa Şu­be­si­nin ne işi­ne ya­ra­cak?
 
Er­do­ğa­n’­lı, Arın­ç’­lı so­ru­lar
 
An­ket uy­gu­la­nan ki­şi­le­rin isim­le­ri ya­zıl­dı. Her ne ka­dar der­nek yet­ki­li­le­ri isim­le­rin açık­lan­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­miş ol­sa da, siz gör­me­se­niz bi­le be­le­di­ye yet­ki­li­le­ri­nin elin­de kim­le­rin han­gi so­ru­ya han­gi ce­vap­la­rı ver­di­ği bel­li. Bun­la­rın ya­rın baş­ka amaç­la kul­la­nıl­ma­ya­ca­ğı­nı da kim­se ga­ran­ti ede­mez.
 
Ga­ze­te­ci­le­re “Ge­zi Par­kı ey­lem­le­ri­” hak­kın­da ne dü­şün­dük­le­rin­den, bu ey­lem­le­ri des­tek­le­yip des­tek­le­me­dik­le­ri­ne, Cum­hur­baş­ka­nı Gül, Baş­ba­kan Er­do­ğan, yar­dım­cı­sı Bü­lent Arın­ç’­ın bu olay­lar­la il­gi­li tu­tum­la­rı­nı na­sıl bul­duk­la­rı­na, ço­cuk­la­rı­nı imam ha­tip li­se­si­ne gön­de­rip gön­der­me­ye­cek­le­ri­ne, han­gi ye­rel ve yay­gın ga­ze­te­le­ri, han­gi ya­zar­la­rı oku­duk­la­rı­na va­rın­ca­ya ka­dar de­ği­şik so­ru­lar yö­nel­til­di. Ga­ze­te­ci­ye yö­nel­ti­len so­ru­lar­dan bi­ri­si de “Siz, ço­cu­ğu­nu­zun ra­di­kal so­la mı yok­sa ra­di­kal sa­ğa mı ya­kın ol­ma­sı­nı is­ter­di­niz?” ol­du. Pe­ki, sa­yın baş­kan sa­na ne?
 
Tep­ki­ler üze­ri­ne dur­du­rul­du
 
Der­nek Baş­ka­nı, her ne ka­dar “fiş­le­me yo­k” de­se de, Bur­sa­lı mes­lek­taş­la­rı­mız “fiş­le­ni­yo­ru­z” di­ye tep­ki gös­ter­di. So­nuç­ta ÇGD an­ket ça­lış­ma­sı­nı dur­dur­mak zo­run­da kal­dı. Pe­ki, ya­pı­lan an­ket­ler ne ola­cak? Bur­sa ÇGD Şu­be Baş­ka­nı­’nın me­ra­kı ga­ze­te­ci­ler için ağır so­nuç­lar ve­re­cek­ti. Son­ra, ga­ze­te­ci­le­rin si­ya­si eği­lim­le­ri der­nek baş­ka­nı­nı ni­çin bu ka­dar il­gi­len­di­ri­yor? ÇGD üye­le­ri­nin olay­la­ra ba­kı­şı­nı baş­ka­nın çok iyi bil­me­si ge­re­kir. ÇGD Ge­nel Baş­ka­nı Ah­met Aba­kay da, şu­be baş­ka­nı­nın be­le­di­ye ile iç­li-dış­lı ol­ma­sı­nı ya­dır­ga­dı ve bu du­ru­mu ken­di­siy­le de ko­nu­şa­ca­ğı­nı söy­le­di.
 
ÇGD Şu­be Baş­ka­nı Yük­sel Bay­sal, gön­de­re­ce­ği­ni söy­le­di­ği an­ket so­ru­la­rı­nı ise ne ka­dar yan­lış bir şey yap­mış ol­du­ğu­nun far­kı­na var­mış ola­cak ki ken­di­sin­den is­te­yen ga­ze­te­ci­le­re gön­der­mek­ten vaz­geç­ti. Açık­ça­sı, Bur­sa­lı mes­lek­taş­la­rı­mı­zı fiş­len­mek­ten son an­da kur­tul­du di­yo­ruz ama mes­lek­taş­la­rı­mız “ne kur­tul­ma­sı, ço­ğu fiş­len­di­” di­ye ıs­rar edi­yor…
 
Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ