Şimdi ne olacak?

Papa 16’ncı Benedict’in 28 Şubat 2013 günü yerel saatle 20.00’den itibaren görevi bırakması kararının ardından en sık sorulan soru, “şimdi ne olacak” oldu.

Şimdi ne olacak?
12 Şubat 2013 Salı 09:36 tarihinde eklendi.

 

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Papa 16’ncı Benedict’in 28 Şubat 2013 günü yerel saatle 20.00’den itibaren görevi bırakması kararının ardından en sık sorulan soru, “şimdi ne olacak” oldu. Kilise tarihinde Papa 12’nci Gregory’nin 1415’de en son görevinden ayrılmasının ardından üçüncü kez böyle bir kararla karşı karşıya. 
 
HASTA MI?
 
Papa’nın yaşlılığı gerekçe göstererek görevinden ayrılma kararı, hasta olduğu hatta depresyonda olduğu yönündeki iddiaları gündeme getirdi. Ancak Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi bu iddiaları kesin bir dille yanıtlayarak, “Papa’nın spesifik bir hastalığı yok. Sadece son aylarda kendisini güçsüz hissediyordu” dedi. 
 
SKANDALLAR YORDU
 
2005 yılında Papa 2’nci John Paul’ün ölümünün ardından görevi devralan 16’ncı Benedikt, göreve gelir gelmez kendini skandalların ortasında buldu. Görevinin ilk aylarında, Almanya ziyareti sırasında daha önce teoloji profesörü olarak görev yaptığı Regensburg Üniversitesi’nde yaptığı konuşma sırasında Bizanz İmparatoru II’nci Manuel’in “Muhammed, hangi yeniliği getirmiştir, onun getirdikleri arasında sadece kötülükleri ve insani olmayanları bulursun, vaadettiği inancı kılıçla yayma emri gibi. Tanrı kan dökülmesini sevmez” sözlerinden alıntı yapması dünyayı ayağa kaldırdı. Papa sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylemekle yetinip, hemen akabinde yaptığı Türkiye ziyareti sırasında barışcıl mesajlar verse de aylarca sert tepkilere maruz kaldı. 
 
TACİZ SUÇLAMALARI
 
Papa 16’ncı Benedict’in göreve başlamasıyla başta Almanya, Amerika ve İtalya olmak üzere bir çok ülkede din adamlarının cinsel taciz skandalları patlak verdi. Ortaya çıkan cinsel taciz iddialarını takiben, sözkonusu din adamlarına yönelik yapılan tutuklamalar, kiliseyi sarstı. Bunun yanında muhafazakar kimliğiyle ön plana çıkan Papa 16’ncı Benedikt, Papa seçilmeden önceki 24 yıl boyunca başkanlık görevini yaptığı Dinsel Öğretiler Kurulu’nda, cinsel taciz iddialarını “kilise yıpranmasın” gerekçesiyle sümen altı etmekle suçlandı. 
 
KÖSTEBEK
 
Yaklaşık bir yıl önce Papa 16’ncı Benedict'in özel yazışmalarını ve diğer önemli bilgileri basına sızdırdığı ortaya çıkan Papa’nın sivil yardımcısı Paolo Gabriele’nin gözaltına alıması ve bu sızıntıda bazı yüksek din adamlarının da payının olduğu iddia edilmişti. Bu durum Papa’yı derinden yaraladı. 2010 yılında piyasaya çıkan bir kitabında da Papa’nın gerekli gördüğünde görevinden istifa edebileceğini savunan Papa 16’ncı Benedict’in skandalın ardından istifa edeceği gündeme gelmişti. 
 
NE OLACAK?
 
Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre Papa, yazlık sarayı olan Castelgondolfo’ya gidecek ve papalık seçimlerine de hiç bir şekilde dahil olmayacak. Sonrasında ise her ne kadar Kardinallik mertebesini korusa da dini ayin yapmayacak, emeklilik hayatı yaşayacak. Katolik kilisesinin önde gelen teologlarından biri olan Papa’nın kitap yazmayı sürdürmesi bekleniyor.İkametgah olarak da önceden manastır olarak kullanılan ve tadilatı devam eden bir binayı kullanacağı sanılıyor. 
 
PAPALIK SEÇİMİ
 
Katolik Kilisesi’nin ruhani liderini binlerce yıllık gelenekleri uygulayarak seçiyor. Öncelikle seçme yetkisi olan kardinaller, Latince “işi olmayanlar dışarı” anlamına gelen “extra omnes” ifadesini dile getirip Sistine Şapeli’ne kapanıyor. Aday isimler üzerine görüşmeler başlıyor. Genelde adaylar kardinaller arasından belirleniyor. Yapılan oylamaların ardından Papa’nın belirlenememesi halinde oy pusulaları özel bir maddeyle yakılıp, bacadan siyah duman çıkması sağlanıyor. Bu Papa’nın henüz seçilmediğini ilan ediyor. Papa’nın seçildiği ise bacadan çıkan beyaz dumanla ilan edildiyor. Papa’nın sunumu öncesinde de “Bir papanız var” anlamına gelen “Habemus papam” ifadesi kullanılıyor. 2007 yılında değiştirilen Papa Seçim Nizamnamesi’nin 75’nci maddesine göre, Papalık koltuğuna oturacak kardinalin oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. Nizamnamenin önceki halinde ilk 34 oylamada Papa seçilememesi halinde salt çoğunluk yeterli oluyordu. Ancak düzenlemenin ardından 29 Şubat’da başlanması beklenen yeni Papa seçimlerinde, adayların kazanmak için üçte ikilik oy çoğunluğunu sağlaması gerekecek. 
 
PAPA 16’NCI BENEDİCT KİMDİR?
 
19 Nisan 2005’te Papa seçilerek16’ncı Benedict adını alan Jozeph Ratzinger
 
16 Nisan 1927’de Almanya’da Passau’ya bağlı bir köyde, polis memurunun çocuğu olarak dünyaya geldi. 14 yaşındayken Hitler Gençlik Örgütü’ne üye oldu.1951’de rahip oldu. Teoloji profesörü olarak da ön plana çıkan Ratzinger, 1977’de kardinal oldu. Papa 2’nci John Paul tarafından 1981’de, Vatikan’da Engizisyon Kurumu’nun devamı niteliği taşıyan Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı’na getirildi. 2002’de yaş nedeniyle kurallar gereği emekliye ayrılması gerekirken, Papa 2’nci John Paul’ün özel talimatıyla görevde kaldı. Ratzinger, Papa seçilmeden önceki 24 yıl boyunca Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanlığı yaptı. Muhafazakar yapısıyla ön plana çıktı.

DHA