Sırbistan geçmişiyle yüzleşiyor

Sırbistan'ın Sancak bölgesindeki Priboy kentinde 1990'lı yıllardaki savaş sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan Boşnak aileler için prefabrik ev yaptırılacak.

Sırbistan geçmişiyle yüzleşiyor
24 Ekim 2012 Çarşamba 15:17 tarihinde eklendi.

 

Sırbistan'ın Boşnak asıllı Devlet Bakanı Suleyman Uglyanin ve Priboy Belediye Başkanı Lazar Rvoviç tarafından, başkent Belgrad'da düzenlenen toplantıda, Boşnak ailelere prefabrik evlerin yapımını öngören ve 1990'lı yıllarda evlerini terk eden Boşak ailelerin geri dönüşlerini sağlamak amacıyla protokol imzalandı. 
     
Uglyanin, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, prefabrik evlerin ve geri dönüşlerin organizasyonunu hükümet adına kendi bakanlığının üstlendiğini belirterek, "Yaşananların sonuçlarını silemeyiz, ancak böyle bir hareket Boşnakların acılarını hafifletebilir" dedi. 
     
Hükümetin çabasıyla böyle bir anlaşmanın imzalanmasının Priboy'da yaşayan Boşnaklar için olumlu bir mesaj olduğunu söyleyen Priboy Belediye Başkanı Lazar Rvoviç ise hükümetin böyle projelere devam etmesi sayesinde Priboy'un ülkenin gelişmiş şehirleri arasında yer alabileceğini belirtti. 
     
Sırbistan hükümetinin 11 milyon avro ayırdığı proje kapsamında, Priboy'da Boşnaklara ait yıkılmış ve hasar görmüş binaların yeniden inşa edilmesi de öngörülüyor. 
     
-Syeverinalı Boşnaklar anıldı- 
     
Bu arada, Sırbistan'ın Syeverina köyünden Bosna-Hersek'e giden bir otobüsün 22 Ekim 1992'de durdurularak içindeki 15'i erkek, 1'i kadın 16 kişinin Sırp Çetnikler tarafından kaçırıldıktan sonra katledilmesinin 20. yılı nedeniyle Priboy kentinde anma töreni düzenlendi. 
     
Sırbistan'daki İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından düzenlenen anma törenine, kurbanların yakınları, bölgede yaşayan Boşnaklar ve Priboy'un Sırp asıllı belediye başkanı Lazar Rvoviç de katıldı. Törenler kapsamında, dualar okundu ve katliamın gerçekleştiği yere çiçekler bırakıldı.