Soğuklar kalp krizini tetikliyor

Soğuk havalarda kalp krizi geçirme riski 3 kat artıyor. Uzmanlar, kalp hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkarken yanlarına mutlaka dilaltı haplarını almalarını söyledi.

Soğuklar kalp krizini tetikliyor
02 Ocak 2013 Çarşamba 12:53 tarihinde eklendi.

Kalp hastaları soğuk kış günlerinde yaşam şekillerini mevsime göre programlamalı, üşümemek ve hastalanmamak için gösterilen özen, kalp sağlığına da gösterilmelidir.


Kalp ve Damar Cerrahı Azmi Özler, soğuk havalarda kalp sağlığını koruma yolları hakkında bilgi verdi. Soğuk havanın kalp üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyleyen Özler, “Daha önceden kalp hastalığı olduğunu bilmeyen kişilerde dahi göğüs ağrıları olabilir. Tüm bu ağrılar soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklanmaktadır. Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli nedenleri, soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve kışın hareketin azalmasıdır. Kalp krizlerinin kış aylarında 3 kat fazla görüldüğü ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiği bilinmektedir.” dedi.
 
Soğuktan korunmak için kalp hastalarının eve kapanmasının da doğru olmadığını belirten Özler, şu önerilerde bulundu; “Kalp hastaları açık havada ve egzoz dumanından uzak bir şekilde 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Bu yürüyüşler mutlaka tempolu olmalıdır. Her gün evin koridorunda yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşler de faydalı olacaktır. Kalp hastalarının kışın sokağa çıkarken doktorlarının verdiği dilaltı hapı ya da spreylerini mutlaka yanına alması önemlidir. Kişi durumunda bir farklılık hissettiği anda hemen uygun bir yere oturması ve ilacını kullanması gerekir.”
 
 
 
 

CİHAN