Somali'ye mobil hastane

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, açlık ve kuraklık nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği Somali'ye, bir mobil hastane ile 30 tondan oluşan ilaç ve tıbbi malzemenin, 20 kişilik sağlık ekibiyle birlikte, 17 Ağustos Çarşamba günü gönderileceğini söyledi.

Somaliye mobil hastane
15 Ağustos 2011 Pazartesi 18:47 tarihinde eklendi.


    
Akdağ, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, Bakanlık olarak başlattıkları "Somali'ye Yardım Kampanyası" çerçevesinde, Türkiye genelinde il sağlık müdürleri ile telekonferans yöntemiyle görüşerek, kampanya hakkında bilgi verdi ve tüm sağlık çalışanlarından kampanyaya destek vermelerini istedi. 
    
Afet Koordinasyon Merkezi'nin, teknolojik açıdan üstün özelliklere sahip olduğunu, aynı anda 16 il müdürü ile görüntülü bir şekilde irtibat sağlanabildiğini ve gerektiğinde telekonferans yapılabildiğini anlatan Akdağ, "Şu anda üç ilde teknik problem olduğundan irtibat kurulamadı. Onun dışında 78 ilimizle canlı irtibatımız var" diye konuştu. 
    
Akdağ, Türkiye'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Somali'de yaşananlar üzerine seferberlik başlatıldığını, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların yardım etmeye çalıştığını belirterek, Bakanlığın da yardım kampanyasını Başbakanlığın çatısı altında yürüttüğünü ifade etti. 
    
Sağlık Bakanlığı'ndan üç uzmanın Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Coşkun başkanlığında Somali'de inceleme yaptığını dile getiren Akdağ, şöyle devam etti: 
    
"İki ana mesele tespit edildi. Bunlardan birincisi, onların kendi hastaneleri ile ilgili yapabileceklerimiz. Çünkü, bu hastanelerin alt yapıları bozulmuş durumda ve ciddi teknik desteğe ihtiyaçları var. Onun dışında da açlık ve kuraklık nedeniyle kamplara sığınmış olan Somalili kardeşlerimize, bizzat söz konusu kamplarda hizmet edebileceğimiz şartları oluşturmaya çalışıyoruz. 
    
Çarşamba günü itibariyle, Sağlık Bakanlığımıza ait 30 ton ilaç ve tıbbi malzeme, bir mobil hastane ekipmanı ve çadırlarıyla (ki, bunlar özel çadırlar) Türk Hava Yolları'nın da desteğiyle Somali'ye yola çıkacak. Bunlarla birlikte gönüllü olan 4'ü uzman hekimden oluşan 20 kişilik ekip de gidecek. Böylece, Perşembe günü Başbakanımızın Somali'ye ziyaretinden önce inşallah bölgede bir mobil hastane kurmayı planlıyoruz." 
     
-Bakan Akdağ'dan il sağlık müdürlerine kampanyaya destek çağrısı- 
     
Bakan Akdağ, Bakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyası ile ilgili olarak da il sağlık müdürlerine bilgi verdi. Dünyanın gözleri önünde bir insanlık dramı yaşandığını ifade eden Akdağ, şunları kaydetti: 
    
"Hergün binlerce erişkin ve çocuk, açlığa ve susuzluğa dayanamadan ölümle burun buruna geliyor. Minik bedenler, hayatlarının daha ilkbaharında soluyor. Mesela, Kenya'da mülteci kampına sığınan Somalili bir anne, ikiz bebeklerinden biri ölünce, diğerine daha fazla yemek yardımı alabilmek için bebeğinin ölümünü yetkililerden gizlemek zorunda kalıyor. Dünya ise bu dramı seyrediyor. 
    
Sağlık ailesi olarak bizler, yaşanan bu dram karşısında sesiz kalmayacağız. Bu amaçla, Bakanlık olarak bir kampanya başlattık ve hesap numaraları açtırdık. Her zaman olduğu gibi bu konuda da en yüksek duyarlılığı göstereceğinize inanarak sizi bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Bağışlarınız, Afrika için düzenlenen Başbakanlık Yardım Kampanyası'na aktarılacak." 

-"Bu ülkelere hizmete giden sağlıkçıların döner sermayeleri azalmıyor"- 
     
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akdağ, "Para yardımından ziyade bölgeye daha fazla sayıda mobil hastane kurulması gündeminizde yer alıyor mu?" sorusu üzerine, "İki meselenin biri, diğerini eksiltmiyor. Biz, şu anda Somali'de güvenlik sağlanıp hizmet verilebilecek her kampta hizmet verebilecek durumdayız. Şu anda 6 mobil hastanemizi Somali'de hizmet etmek üzere hazırladık. Bunlardan birisi tamamlandı ve personeli ile birlikte çarşamba günü gönderilecek. Oradaki şartları, buradan kestirmek çok zor. 'Gidip sağlık hizmeti vereceğiz' demekle sağlık hizmetini veremezsiniz" diye konuştu. 
    
Mobil hastanelerin Somali'de ne kadar süre kalacağının, ülkedeki şartlara göre değişeceğini belirten Akdağ, "Burada çalışanlar, uzun süre görev yapamıyor. Belli periyotlarla değişiyor. Bu, bir hafta ile bir ay arasında değişiyor. Gönüllü olarlar, daha uzun süre çalışabiliyor. Bu ülkelere hizmete giden sağlıkçıların döner sermayeleri, ek ödemeleri ve buradaki kazançları da azalmıyor. Hem gelirleri azalmıyor hem de hizmet etmiş oluyor. İhtiyaca göre aylarca sürebilir" dedi. 
    
Akdağ, bir mobil hastanede 20 personel bulunduğunu, güvenliğin sağlanması halinde 6 mobil hastanede 120 kişinin görev yapacağını söyledi. 
    
"İlerleyen dönemde kalıcı hastane yaptırılması söz konusu mu?" sorusu üzerine Akdağ, bunun zamanla, bölgenin yönetimiyle ilgili olduğunu belirtti. Akdağ, "Hastaların Türkiye'ye getirilmesi söz konusu mu?" soruna da "Böyle bir palan yapmadık, ama ihtiyaç halinde bu da yapılabilir" yanıtını verdi. 
   
Akdağ, bir başka soru üzerine kendisininde Somali'ye gideceğini söyledi. 
    
Bir gazetecinin, "Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin istifa kararını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusu üzerine de Akdağ, "Doğrusu, bu konuda hiçbir bilgim yok. Kendisi ne açıklamışsa, muhtemelen odur sebebi. Kendisiyle görüşmedim" dedi. 
    
Öte yandan, Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Sağlık Sistemlerinin Krize Hazırlık Açısından Değerlendirilmesi" başlıklı bir raporunun yayımlandığını belirterek, şunları kaydetti: 
    
"Bu, bir Türkiye raporu. Raporda, Dünya Sağlık örgütü Avrupa Direktörü önsözde şöyle bahsediyor: 
    
'Rapordaki sonuçlar Türkiye'de kriz hazırlığı konusunda güçlü bir siyasi kararlılık olduğunu ve ülkede ulusal ve uluslararası krizlere müdahale konusunda ciddi bir kapasite oluşturulduğunu ortaya koymaktadır. Sağlık sisteminin kapasitesi büyüktür. Eğitimleri, personel, yatak, acil durum malzemeleri bakımından donanımları iyi durumdadır. Her türlü sağlık acil durumuna cevap verebilecek hazırlık seviyesine sahiptir. 
    
Türkiye, çok sayıda uluslararası ve ulusal operasyonu ile afet hallerinde tıbbi yardım sağlamak açısından devasal bir deneyim geliştirmiştir. Bu deneyim, DSÖ Avrupa bölgesinde paylaşılmalı ve müşterek kapasite artırma faaliyetlerinde kullanılmalıdır' deniliyor. Bundan dolayı, tüm sağlık çalışanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."