Sözcü'dan AA'ya yanıt

Sözcü Gazetesi ile Anadolu Ajansı arasındaki fotoğraf polemiği tam gaz sürüyor..

Sözcüdan AAya yanıt
12 Eylül 2012 Çarşamba 17:09 tarihinde eklendi, 1.271 kez okundu.

 

Sözcü Gazetesi, Anadolu Ajansı’ndan fotoğraf satın almak istemiş, ancak iddiaya göre ajans yetkilileri, Sözcü’ye fotoğrafı satmamıştı. Sözcü de bunun üzerine “Devletin ajansından sansür” diye manşet yapmıştı.
 
Sözcü, bugün iki belge yayınlayarak Anadolu Ajansı’nı yalancılıkla suçladı.. 
 
İşte o açıklama :
 
ANADOLU Ajansı, bu haberimiz üzerine önceki gün resmi internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Açıklamada; yalan üstüne yalan beyanlarda bulunarak, SÖZCÜ’nün kendilerinden fotoğraf satın almak için başvuru yapmadığını duyurdu. Ayrıca SÖZCÜ’yü fotoğraf hırsızlığıyla suçladı. İşte Anadolu Ajansı’nın yalanlarına, satır satır cevaplar.
 
1-
AA ne dedi: Ajansın abonelerine sunduğu tüm fotoğrafları, abone olmayanlar da ücretini kredi kartı ile ödemek şartı ile http://foto.aa.com.tr internet sitesinden alabiliyor. YALAN
 
CEVAP: SÖZCÜ Gazetesi, kredi kartıyla almak için başvuru yaptı, ancak alamadı.
 
2-
AA ne dedi: SÖZCÜ Gazetesi, Anadolu Ajansı’yla aboneliğinin sona ermesinden bu yana haber ve fotoğrafları kaçak kullanıyor. YALAN
 
CEVAP: SÖZCÜ, aboneliğinin sona ermesinden bu yana, ajansın hiçbir fotoğraf ve haberini kullanmamıştır. (Daha önce bir fotoğrafı yine kredi kartıyla ödeyerek almıştır. Faturası mevcuttur.”
 
3-
AA ne dedi: SÖZCÜ, aboneliğini “AA fahiş fiyat artışı yaptığı için iptal ettik” diyor. Oysa AA, abonelik ücretini tiraj rakamlarını da alarak belirlenmektedir. Fahiş fiyat artışı yoktur. YALAN
 
CEVAP: Fahiş fiyat artışı vardır. SÖZCÜ Gazetesi aboneliğinin bittiği 1 Ocak 2012 tarihine kadar AA’ya ayda 8000 dolar ücret ödemekteydi. O günkü satışımız ise 224.054’tü. AA, gazetemizden “Satışınız arttı, 8000 dolar değil, 30.000 dolar ödeyeceksiniz” dedi. Daha sonra bu astronomik ücreti pazarlıkla 18.000 dolara indi. Bunun üzerine SÖZCÜ, bu fahiş fiyatı kabul etmeyerek aboneliğini 1 Ocak 2012’de iptal etti.
 
SORUYORUZ: Hükümetin dediği gibi enflasyonun yüzde 7’lerde olmasına rağmen SÖZCÜ’den yüzde 350 gibi fahiş bir artış talep eden Anadolu Ajansı, diğer yayın kuruluşlarına da aynı fiyat politikasını uygulamış mıdır?
Örneğin; 1 milyon adet sattığını iddia eden Zaman Gazetesi’nin abonelik ücreti ne kadardır, onlara ne kadar zam yapılmıştır?
Örneğin, “yandaş medya” diye tarif edilen Yeni Şafak, Star, Bugün, Sabah, Vakit, Taraf gibi gazetelerden ne kadar abonelik ücreti istenmektedir, onlara ne kadar zam yapılmıştır?
 
4-
AA ne dedi: SÖZCÜ Gazetesi yöneticileri, bugüne kadar fotoğrafları izinsiz kullanıyordu. Bu son olayda da başvuru yapmadılar. YALAN
 
CEVAP: SÖZCÜ, Anadolu Ajansı’yla abonelik anlaşmasını bitirdiği tarihten itibaren ajansa ait hiçbir fotoğraf ve haberi kullanmamıştır.
Son fotoğraf olayında da, SÖZCÜ Gazetesi, AA’nın internet sitesinden kredi kartıyla fotoğraf satın almak istedi. Ancak “İşleminize onay veremiyoruz” uyarısı çıktı. Bunun üzerine ajansın abonelik servisinden Melek Demirer ile irtibat kuruldu. Buradan, “Bize, fotoğrafı ne amaçla, nerede kullanacağınızı mail olarak bildirin” dendi. Bunun üzerine SÖZCÜ, fotoğrafı almak istediğini belirten maili gönderdi. Ancak bir türlü cevap gelmedi. Bunun ardından telefonla ulaşıldı. Görevli Melek Demirer, isteğimizi belirten dilekçeyi, İş Geliştirme Müdürü Yunus Bey’e verdiğini iletti. Görüştüğümüz Yunus Bey ise, dilekçemizin Mali ve İdari İşler Daire Başkanı Ural Yeşil’in önünde olduğunu ve onayının beklendiğini söyledi. Bunun üzerine Ural Yeşil’e ulaşmaya çalıştık. Önce toplantıda olduğunu söyletip telefona çıkmadı, ardından lütfedip bağlandığında da, “Ben size döneceğim” deyip telefonu kapattı ve bir daha aramadı. Fotoğraf için onay da verilmedi. Özetle, görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.
 
SON OLARAK: AA ile yapılan mail yazışmaları ve telefon görüşmelerinin kaydı bizde mevcuttur. Yasal haklarımız bahis konusu olduğunda bunlar gerekli makamlara verilecektir.
Anadolu Ajansı’nın bağlı olduğu, dürüstlüğüyle bilinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sesleniyoruz. “Devletin ajansı, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yayınlanan bir gazeteye nasıl ve neden sansür uygular. Üstelik bu sansürü, yalanlarla örtmeye çalışır.”