Süveyş’te savaş gemisi krizi

Mısır, İran’ın Akdeniz’e tatbikat amacıyla göndermek istediği 2 savaş gemisine izin vermedi, ancak Tahran gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçeceğini duyurdu

Süveyşte savaş gemisi krizi
18 Şubat 2011 Cuma 09:58 tarihinde eklendi, 1.232 kez okundu.

 

İran’ın geçen ay 1 yıl sürecek bir tatbikat için Akdeniz’e yollayacağını açıkladığı 2 savaş gemisi, Kahire ile Tahran arasında krize dönüşüyor.
 
Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından Mısır’da idareyi ele alan ordunun, gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçişine izni vermediği öne sürülürken, İran devlet televizyonu, gemilerin yakın zamanda kanaldan geçeceğini duyurdu.
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı, gemilerin geçiş izni için İran’dan resmi başvuru alındığını, başvurunun değerlendirileceğini açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, önceki gün yaptığı açıklamada, İran’ın Suriye’ye göndermek istediği gemilerini “provokasyon” olarak nitelemiş ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtmişti.
 
Mısır yönetiminin İran’ın başvurusuna olumlu yanıt vermesi durumunda Tahran, 1979’da gerçekleşen İslam Devrimi’nden bu yana ilk kez Süveyş Kanalı’ndan askeri gemi geçirmiş olacak.
 
4 GEMİ YOLLAYACAK
 
İran’ın Süveyş’ten geçirmeye çalıştığı gemilerden birisinin “Alvand” firkateyni, diğerinin ise “Kharg” tedarik gemisi olduğu açıklandı. Tahran, Kızıldeniz’e de 2 savaş gemisi yollayacağını duyurmuştu.

Habertürk