Tablette 'mini' rekabet

Apple'ın 7.9 inç ekranlı iPad mini'yi resmen duyurmasıyla birlikte bu alanda mini savaşı resmen başlamış oldu. Rekabetin karşı cephesinde ise Androidli tabletler bulunuyor

Tablette mini rekabet
04 Aralık 2012 Salı 11:04 tarihinde eklendi.

Apple'ın geçen sene aramızdan ayrılan efsane kurucusu Steve Jobs, küçük ekranlı tabletlere karşı olduğunu her fırsatta dile getiriyordu. Ancak piyasa beklentileri ve değişen şartlar Apple'ı bu alana girmeye mecbur bıraktı.

 
Küçük ekranlı tabletler ilk olarak Android pazarında ortaya çıktı. Samsung'un önderliğinde geliştirilen bu cihazlar telefondan büyük 10 inçlik tabletten büyük boyutları ile dikkat çekiyordu.
 
Her ne hikmetse bu alana Amazon girene kadar 7 inçlik bu tabletlerin varlığı çok da fark edilmiyordu. E-kitap gücünü arkasına alan Amazon, Kindle Fire adını verdiği 7 inçlik Androidli tableti ile adeta ortalığı kasıp kavurdu. Hatta ürün en çok satan Androidli tablet ünvanını bile altı.
 
2012 yılında Kindle Fire'ın 7 milyon adet satıldığı tahmin ediliyor. 2012 henüz bitmediğine göre bu rakamın artması da muhtemel.
 
Mini iPad gerekli mi? 
 
Özellikle öğrenciler ve kitap okumak isteyenler için küçük boyutlu bir tablet bilgisayar iyi bir seçim olabiliyor. Amazon'un Kindle Fire modeliyle yakaladığı başarının temelinde ise kitap okuma alışkanlığı yatıyor. ABD gibi ülkelerde kitap okuma oranları yüksek olduğundan böyle bir sonuç alınabiliyor. E-kitap ise iPad'in en güçlü olduğu alanlardan biri olmasa da iBook uygulaması kullanıcılara farklı seçenekler sunuyor. Öte yandan Apple'ın iOS ile kurduğu en sağlam savunması ise uygulama ekosistemi. Buna güvenen ve kullanıcılardan gelen tepkileri dinleyen Apple, 7.9 inçlik iPad mini modelini 23 Ekim’de resmen tanıttı.
Fiyat biraz yüksek
 
iPad mini her ne kadar 7 inç tabletlere göre ucuz bir fiyat olan 329 dolardan satışa sunulmuş olsa da rakiplerine göre pahalı olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin benzer kulvarda bulunan Kindle Fire HD modelinin fiyatı 199 Dolar. Elbette her özelliği aynı değil ama bütçe açısından bakıldığında iPad mini’nin ucuz olduğunu söylemek zor.
 
Görünen o ki iPad mini ve 7 inçlik Androidli tabletler Noel arifesinde ciddi bir testten geçecekler. Kimin başarılı olacağını şimdiden söylemek zor. Her iki tarafın da kendine göre güçlü silahları var. Bu çarpışmayı şimdilik kenardan izleyen Windows 8 ise Ekim ayı sonunda resmen duyuruldu. Şimdilik tablet tarafında 10 inç dışında Windows 8 alternatifi olmasa da önümüzdeki ayların neler getireceğini söylemek için çok erken. Biz de neler olacağını en az sizler kadar merakla bekliyoruz.
 
Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.