Tacikistan-Çin ilişkileri stratejik düzeye çıkıyor

Dünyanın hızlı kalkınan Asya ülkesi Çin, Orta Asya ülkeleri ile münasebetlerine büyük önem veriyor. Bölge ülkeleri ile yakın işbirliği kuran Pekin yönetimi, bu ülkeler ile işbirliğini stratejik düzeye taşıyor.

Tacikistan-Çin ilişkileri stratejik düzeye çıkıyor
17 Mayıs 2013 Cuma 17:28 tarihinde eklendi.

Çin yönetimindeki iktidar değişiminden sonra bölge ülkeleri ile olan ilişkiler aynı hızda devam ettiriliyor. Yeni Pekin yönetimi, Orta Asya’nın stratejik ülkesi Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’ı ağırlayacak. Tacik Devlet Başkanı Rahman, bugün Tayland ve Çin’i kapsayan Uzakdoğu turuna çıktı.

Tacik Devlet Başkanı Rahman, yeni Çin lideri Xi Jinping ile ilk defa bir araya gelecek. Resmi görüşmeler kapsamında iki ülke ilişkilerini stratejik ortaklığa taşıyacak bir takım ikili anlaşmalara imza atılacak. Stratejik işbirliği ortak deklarasyonu, iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açacak.
Tacikistan ve Çin Devlet Başkanları’nın çabalarıyla ikili ilişkileri ivme kazanarak güçleniyor. Aynı zamanda birbirine komşu olan iki ülke arasında 150’e yakın işbirliği anlaşması imzalandı. Bu ziyarette ekonomi, tarım, bankacılık, spor ve turizm gibi birçok alanda yeni anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Ziyarette yapılacak görüşmelerde güvenlik konusunda ön plana çıkacak. Afganistan’daki durum ve diğer tehditler, iki ülkenin önemli gündemini oluşturuyor. Ülkeler, terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı, Orta Asya bölgesinde ulusal güvenlik konularında önümüzdeki yıllarda yapılacak işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunacak. Güvenlik alanındaki işbirliğinde Şanghay İşbirliği Örgütü’nün devreye sokulması hedefleniyor. Ülkeler, bu örgütten verimli bir şekilde istifade etmenin yollarını arayacak.

Çin, diğer Orta Asya ülkeleri gibi Tacikistan’ın da en önemli ticari ortaklarının başında geliyor. Tacikistan’daki toplam yatırımın yüzde 40’ını Çin yatırımı oluşturuyor. 2011 yılında dış ticaret hacmi 2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Pekin yönetimi, karşılıksız para yardımları ile bu ülkedeki çok sayıdaki projelerin


CİHAN