Tahrir Meydanı savaş alanı gibi

Mısır'da muhalefetin sivil yönetim isteği ile başlattığı ve güvenlik güçlerinin müdahalesi ile gelişen şiddet olayları beşinci gününe girdi

Tahrir Meydanı savaş alanı gibi
23 Kasım 2011 Çarşamba 15:05 tarihinde eklendi.

 

Başkent Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar yoğun bir biçimde devam ederken yaralananların sayısı zaman ilerledikçe artıyor. 
     
Ülkede iktidarda olan Yüksek Askeri Konsey'in Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin dün akşam yaptığı konuşma Mısır muhalefetini yatıştırmadı. 
     
Tahrir Meydanı'nda bulunan göstericiler Tantavi'ye "git" demeyi bugün de sürdürdüler. 
   
 Mısır medyasına göre, olaylarda 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 3 bin rakamına ulaştı. 
     
Tahrir Meydanı'nda toplanan ve sayıları 10 bini bulan protestocular, askeri yönetimin bir an önce son bulmasını istiyor. İçişleri Bakanlığı'na yürümek isteyen göstericiler ile bölgede konuşlanan güvenlik kuvvetleri çatışıyor. 
     
Muhalifler, güvenlik kuvvetlerinin göstericilere karşı orantısız güç kullandığı ve gaz ile müdahale ettiğini ileri sürüyor. 
     
Muhammed Mahmud Caddesi'nde yoğunlaşan çatışmalarda yaralananlara ilk müdahale Tahrir Meydanı'ndaki gönüllü doktorlar tarafından yapılıyor. 
     
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ahmed Muhammed Hüseyin isimli bir gönüllü doktor, gazdan etkilenen ve sert cisimlerle yaralanan göstericilerin sayısının saatler ilerledikçe arttığını söyleyerek, "Artık yaralıları tedaviye yetişemiyoruz. Güvenlik kuvvetleri yoğun şekilde gaz kullanıyor. Bugün sadece ben 60'dan fazla yaralıya müdahalede bulundum" dedi. 
     
Bağımsız El Masry El Yovm gazetesi ülkedeki olaylardan dolayı gaz maskesi satışlarının gözle görülür bir şekilde arttığını yazdı. 
     
Tahrir Meydanı ve çevresinde bulunan satıcılar isteyene 20 Mısır Cüneyhi (6 Türk Lirası) karşılığında Çin yapımı gaz maskesi satıyor. 
     
Protestocular bu maskelerin hiçbir işe yaramadığını söylüyor, sadece psikolojik etkisi olduğu için tercih edildiğini ileri sürüyorlar. 
     
Mısırlılar yaralananlara kan vermek için kan merkezlerine akın ediyor. Tahrir Meydanı'nda kurulan kan merkezine başvuran çok sayıdaki Mısırlı, olaylarda yaralananlar için kan vermek istiyor. 
     
Çatışmalar, Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye ile Süveyş, İsmailiye, Tanta ve Minye'de devam ediyor. İskenderiye'deki olaylarda yüzlerce yaralının bulunduğu haberleri geliyor. 
     
Tanta kentindeki çatışmalarda 5 polis ile 6 sivilin yaralandığı belirtiliyor. 
     
Mısır'da yaşanan gelişmeler ülkede hafta sonu yapılacak seçimleri de tehdit eder boyuta ulaştı. Birçok parti seçim kampanyalarını askıya aldı. 
     
Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, seçimlerin planlandığı gibi 28 Kasım tarihinde yapılacağını açıklasa da ülkedeki yaygın kanaat seçimlerin erteleneceği yolunda.