Tam 10 milyon yıllık!

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadığı belirtilen gergedan fosili bulundu.

Tam 10 milyon yıllık!
20 Aralık 2012 Perşembe 12:11 tarihinde eklendi.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Paleontolog Mevlüt Çoşkun, öğretim görevlisi Ayhan Yiğit ile Araştırma görevlileri Simge Gökkoyun ve Tuğçe Şener'den oluşan ekibin, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyünde yürüttükleri yüzey araştırma çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. 

     
Başoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılki araştırmalarda, çok nadir rastlanan bir gergedana (Ceratotherium Neumayri) ait olduğu düşünülen kafatası fosilinin bulunduğunu belirterek, Akdeniz Bölgesi'nde yaşadığı bilinen Ceratotherium Neumayri'ye ait kafatası fosilinin yanı sıra, aynı fosil yatağında fil (Proboscidea), çift toynaklılar (Artiodactyla) ve etçillere (Carnivorlar) ait çeşitli örneklerin de bulunduğunu bildirdi. 
     
Doç. Dr. Başoğlu, geç miyosen döneme ait olan fosillerin, yaklaşık 10 milyon yıllık olduğunu ve bu türlerin de çalılık ve nispeten de ağaçlık ve ormanlık olan bir ortamda yaşadıklarının bilindiğini kaydetti. 
     
Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyünde bir dere yatağında bulunan fosil yatağında, bilimsel kazı yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğunu ifade eden Başoğlu, dünyanın en zengin fosil yataklarından birine sahip olan Ürgüp ile Gülşehir ilçelerine bağlı bazı köylerdeki yüzey araştırmalarının bundan sonraki süreçte de sürdürüleceğini dile getirdi.