Tarihi davada 2. duruşma!

Almanya'da 8'i Türk, toplam 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütü (NSU) üyelerinin yargılanacağı dava Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde başladı.

Tarihi davada 2. duruşma!
14 Mayıs 2013 Salı 11:58 tarihinde eklendi.

 

6 Mayıs'taki ilk duruşma sanık avukatlarının reddi hakim talebinde ısrar etmeleri üzerine bugüne ertelenmişti.
 
YEŞİLLER PARTİSİ MİLLETVEKİLİ KILIÇ: BEKLENTİMİZ İDDİANAMENİN BİR AN ÖNCE OKUNMASI
 
Mahkemeyi takip etmek üzere Münih'e gelen Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç, "Şimdi asıl duruşmaya geçilir umarız ancak sanık avukatlarının yine duruşmayı sabote etmek için ellerinden geleni yapacaklar. Usule ilişkin verecekleri dilekçelerle hem davayı geciktirmek hem de gelecekte usule aykırılık iddiasında bulunmak isteyeceklerdir. Ancak büyük ihtimalle ve beklentimiz o ki iddianame bir an önce okunsun. İddianame 500 sayfaya yakın ve okunmaya geçilse bile birkaç günkü duruşmada bitmeyecektir. Duruşmanın başlamış olması olumlu birşey. Şimdi hava daha yatışmış durumda onun için duruşmaya girerek duruşmayı izleyip, süreci görmek istiyorum. Oturum haftası olduğu için siyasilerin burada olması mümkün değil ama ben bağlı olduğum Yeşiller'den özel bir izin alarak buraya geldim" dedi. 
 
İlk duruşmaya göre bugün medya ve siyasiler ile birlikte vatandaşların da katılımında bir düşüş olduğu görülürken, mahkeme dışı ve salon girişlerinde sükunetin ön planda olduğu görüldü.
 
NSU'LU TERÖRİST ZSCHAEPE İLE İLGİLİ YENİ İDDİALAR VAR
 
Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin ırkçı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülmesiyle ilgili Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşması görülmeye başlandı. Davanın ana sanığı Beate Zschaepe'nin avukatlarının bugünkü duruşmada yeniden redd-i hâkim talebinde bulunacakları belirtildi. Zschaepe ve davada örgüte yardım ve yataklık etmekten yargılanan dört sanıktan biri olan Ralf Wohlleben'in ilk duruşmada yaptığı redd-i hakim talebi Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
 
Alman ZDF kanalının haber programı Heute Journal’in haberine göre 1998 yılında polis, Jena’daki garajda Zschaepe’ye ait bir adres defteri ele geçirdi. Zschaepe’nin bulunan adres defterinin, örgütün yerel destekçileri olduğunu gösterdiği belirtildi. Bahsi geçen defterde birçok isim bulunduğu ve özellikle Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde yaşayan ünlü Neo-Nazilerin kayıtlı olduğu bildirildi. Haberde polisin yine diğer olaylarda olduğu gibi adres defterindeki bu izlerin peşine sistematik olarak düşmediği öne sürüldü.
 
Ayrıca Zschaepe'nin 2001'de Köln'de bir İranlı'ya ait markette bombalı saldırı yapılmadan önce görüldüğü iddia edildi. Focus dergisinin haberinde, bu iddia ile ilgili Federal Savcılığın marketin sahibi kişinin ifadesine başvurduğu kaydedildi. Söz konusu kişinin, saldırı olmadan 1-2 ay önce kot pantolonlu, koyu renkli bir ceket ve şalı olan genç bir kızın markete geldiğini, tuvalete gitmek istediğini anlattığı belirtildi. 
 
Yetkililer ilk duruşmanın aksine ikinci duruşma için herhangi bir protesto gösterisi başvurusu yapılmadığını, aşırı sağcı çevreden de herhangi bir eylem beklenmediğini belirttiler. Zschaepe'nin mahkeme salonuna en son geldiği ve ilk davada olduğu gibi bu davada da şık giyimli olduğu ve rahat hareket ettiği gözlerden kaçmadı.

DHA