"Türk modeline çok hayranız"

Fas'ta 25 Kasım'da yapılan erken genel seçimleri, tarihi bir zaferle kazanan AKP Genel Başkanı Abdililah Benkirane, ''Önceliklerimiz, istikrarı sağlamak, monarşiyi korumak ve ülkenin ihtiyacı olan reformları gerçekleştirmek'' dedi.

Türk modeline çok hayranız
01 Aralık 2011 Perşembe 11:51 tarihinde eklendi.

 

Fas Kralı 6. Muhammed tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Benkirane, 107 milletvekili çıkartarak elde ettikleri tarihi başarının arkasında, "halkın değişim talebi" olduğunu savundu. 
     
Fas'ta yapılan gösterilere ve halkın isteklerine, Kral 6. Muhammed'in olumlu karşılık verdiğini ve geçtiğimiz 1 Temmuz'da yapılan anayasal değişiklikle bugüne gelindiğini anlatan Benkirane, "AKP, bu zamana kadar muhalefette olduğundan hep değişiklikleri talep eden taraf oldu. Şimdi bunu gerçekleştirme fırsatımız var. Allah isterse çalışmalarımızda başarılı oluruz" dedi. 
     
-İlk iş "demokrasiyi geliştirmek"- 
     
"İşsizlik, eğitim ve sağlık Fas'ın 3 büyük sorunu olarak zikrediliyor. İlk alacağınız karar ne olacak-" sorusuna yeni başbakan, "Bizim olayları farklı gören bir sistemimiz var. İlk amacımız demokrasiyi geliştirmek ve iyi bir yönetim sergilemek. Allah'a şükürler olsun tüm demokratik ülkeler gibi biz de demokratik bir yola girdik. İyi hükümet etmek, elbette sizin de söylediğiniz tüm bu sorunlara olumlu yansıyacak demektir. Şu anda tek yaptığım ise yeni hükümetin kurulması için çalışmak" cevabını verdi. 
     
Seçim kampanyası sırasında mevcut asgari ücreti yaklaşık yüzde 40 oranında artırmayı vaat eden AKP Genel Başkanı, "Buna nereden kaynak bulmayı düşünüyorsunuz-" şeklindeki diğer bir soruyu da "Biz maaşların artırılmasını geniş zamanlı bir icraat olarak söyledik. Başlangıçta yapılması gereken, ülkeyi iyi yönetmektir. Bu, yeni dış yatırımları getirecektir ve sonucu da asgari ücretin daha da artmasına olanak sağlayacaktır" diye yanıtladı. 
     
Bu arada, "Arap Baharı"nı ve bunun Fas'taki yansımalarını da değerlendiren Benkirane, "Fas, Arap Baharı süresince gösterilerle tanındı ama Allah'a şükür Tunus, Mısır gibi diğer ülkelerdeki sonuçlar bizde olmadı. İyi, bilinçli ve doğru bir yönetim halkın taleplerine karşılık verecektir ve Fas'ta herkes böyle bir değişim sürecini istiyor. Fas'ta gösteriler yasaldır ve yasalar halkın gösteri yapmasını engellemez" açıklamasında bulundu. 
     
Türk modeline hayranlık duyuyor- 
     
"Arap ülkeleri için Türk modelinden bahsediliyor. Türk hükümetini, icraatlarını siz nasıl görüyorsunuz-" sorusuna ise Benkirane 'Türk modeline çok hayranlık duyuyoruz ve umuyoruz ki biz de bir Fas modeline sahip olabiliriz" yanıtını verdi. 
   
 Benkirane, "Adalet ve Kalkınma Partisi eğer Türkiye'de başarı sağladıysa hiç şüphe yok ki Fas'ta da başarı sağlayacaktır" dedi. 
   
 Suriye'de meydana gelen gelişmeler karşısında Türk devletinin takındığı tavrın, "tüm dünyanın ortak tavrı" olduğunu söyleyen Fas Başbakanı, "Herkes dökülen kanın son bulması gerektiğini ve Suriye yönetiminin daha fazla devam edemeyeceğini söylüyor. Bunun yanında, Türk devletinin yaptığı girişimleri kutlamak ve destek vermek gerektiğini düşünüyorum" dedi.