'Twitterımın solcusu' tepki çekti

Zaman Gazetesi’nin ‘Twitterımın solcusu’ başlıklı haberi tartışma yarattı. Peki Twitter kullanıcıları bu tespite ne diyor?

Twitterımın solcusu tepki çekti
16 Nisan 2012 Pazartesi 13:57 tarihinde eklendi, 1.237 kez okundu.

 

Gazete, “Twitter’ın sol eğilimli kullanıcılarına ve sosyal medya uzmanlarına göre apaçık bir Twitter solculuğu var” görüşünü ‘Twitterımın solcusu’ başlığıyla duyururken, ‘sol eğilimli’ kişilerin verdiği bilgilere göre Twitter solculuğunun formülünü açıkladı:

“AKP’yi sabah akşam yerden yere vurmalısınız, Fettullah Gülen ve sevenlere takıntılı olmalısınız, Susurluk’a karşı çıkıp Ergenekon’u desteklemelisiniz, sol için önemli günleri takip etmeli ve paylaşmalısınız, Radikal ve Birgün haberlerini paylaşmalısınız... Anarşizmi çağrıştıracak derecede karamsar, mutsuz ve depresif olmalı, elinizdeki iPhone ile Steve Jobs gibi kapitalistlere ağzına geleni saymalısınız.” Peki Twitter kullanıcıları bu tespite ne diyor: 
 
Twitter’da bile solcu olamıyorlar 
Gazeteci Ahmet Meriç Şenyüz : 
Twitter solculuğu deyince üç tip belirleyebiliriz. Birincisi, hakikaten eyleme giden örgütlü olanlar, hayatında bunları yapanlar, Twitter’a da bunları yazıyor. Hayatlarının yansıması. İkincisi, sol siyasetin içinde olmasa da vicdanını rahatlatanlar. Onları çok yadırgamıyorum, yararlı bile buluyorum. Üçüncüsü ise Zaman gazetesinin konuştuğu kişiler ; Twitter’da bile solcu olamayanlar. 1 Mayıs’ta meydanlara çıktığınızda adını sanını duymadığınız biriyle, partiyle, çok duyduğunuz bir partinin, hangisinin hayatın içinde olduğunu görürsünüz. 
 
‘Beceriksiz solcular’ niye rahatsız ediyor? 
Redd Grubu’nun gitaristi ve Arkeolog Güneş Duru: 
Zaman’ın ‘Twitter’ımın solcusu!’ başlığı ve görüş bildirenlerin bir çoğunun düşüncelerine baktığımda ‘muhalif seslere karşı tahammülsüzlük net olarak kendini gösteriyor. Yazıya bakarsanız beceriksiz solcular sosyal medya yoluyla güllük gülistanlık Türkiye resmine zarar veriyor, ileri demokrasiye engel oluyor. Sokaklarda polisin yeni keşfi olan biber gazını insanlara oksijene alternatif olarak hunharca kullandığı, yüzlerce öğrencinin tutuklu olduğu, Kürtlerin Çiller dönemini aratmayacak baskılara maruz kaldığı bir ortamda sosyal medyadan çıkan bireysel sesler, demokratik örgütlenmeler neden can sıkıyor? Kimin canını sıkıyor, sessizlik kime yarıyor? Madem solcular bu kadar beceriksiz neden rahatsız oluyorsunuz? 
 
Twitter solculuğu buysa, yapan çok var 
Avukat Efkan Bolaç: Twitter’ın bazı konularda ana akım medyanın veremediğini nasıl gösterdiğini Uludere’de gördük. Van depremi ile ilgili gerçekleri Twitter’dan gördük. Gerçekleri ham haliyle öğrenme noktasında ana akım medyadan daha çok twitterı önemsiyorum. Bunu yapmak twitter solculuğuysa bunu yapan çok . 
 
Yanlı bir tutum 
İnternetime Dokunma Sayfası kurucusu, aktivist Ezgi Köksal: 
‘Twitter solcusu’ demek çok yanlı bir tutum. Twitter tam olarak Türkiye’nin karması. Bunu TT’lerden (trending topic) de görüyoruz. Bir gün sağ kesimin, bir gün liberal kesimin görüşünün savunulduğu TT’ler var. Ertesi gün Kemalistlerin, sonraki gün bakıyorsunuz solcuların tartışmaları TT’de. Herkes bir şekilde problemlerini dile getiriyor. Onlar da o zaman ‘Twitter muhafazakârları.’ Muhafazakârlar da çok fazla Twitter’ı kullanıyor. Böyle bir nitelendirme bana kalırsa artniyetli.