Umut'a yeni umut

Robotik rehabilitasyon tedavisi ile Umut'a yürümeyi yeniden öğretebilecekler.

Umuta yeni umut
14 Şubat 2013 Perşembe 17:44 tarihinde eklendi, 1.751 kez okundu.

 

Samsun'da bulunan özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi, Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu yatağa bağımlı hale gelen ve 'Umut' adı verilen gencin tedavisini üstlendi. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, robotik rehabilitasyon tedavisi ile Umut'a yürümeyi yeniden öğreteceklerini söyledi.
 
Antalya'da 2008 yılında bir otobüsün çarpması sonucu felç olup yatalak olan ve üzerinden kimlik çıkmadığı için 'Umut' adı verilen gencin tedavisi için Samsun'da bulunan özel bir hastane gönüllü oldu. Gülsüm Kabadayı'nın adlı kadının bakımını gönüllü olarak yaptığı Umut'a uygulanacak tedaviyi özel hastanede görev yapan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz anlattı. Umut'un durumunu tüm Türkiye gibi kendilerinin de basında çıkan haberler sayesinde öğrendiklerini belirten Akdeniz, "Hasta yatağa bağımlı ve bakıma muhtaç durumda. Profosyonel bir rehabilitasyon tedavisi yapılmamış. Umut'a bakan Türk aileyle görüşme yapıldı. Kendilerinin burada tedavi olmak için olumlu düşüncesi var. Ancak şu an tam tarih belli değil. Hastamız buraya geldiğinde yatarak tedavi olacak, günde ortalam 2-4 seanslık tedavi uygulanacak" diye konuştu.
 
Umut'un eklemlerinde sorunlar olduğunu tedavi kapsamında önce bu sorunların giderilmeye çalışılacağını söyleyen Dr. Akdeniz, "Daha sonra manuel rehabilitasyon ardından lokomat dediğimiz cihazla robotik rehabilitasyon uygulayacağız. Bu cihaza bağlanan kişi cihazın komutlarıyla yürüyor. Yürüme yapılırken kaslardan beyne sinyaller giderek beynin yürüme işlemini yapan bölgesinin yürümeyi öğrenmesi sağlanıyor. Hem görsel hem duyusal olarak yürüme algısı oluşturulduğu için tedavi daha hızlı oluyor. Bunun dışında konuşma rehabilitesi de uygulanacak. Manuel rehabilitasyonun ardından yapacağımız robotik rehabilitasyon ile Umut'a yürümeyi yeniden öğretip onu ayağa kaldıracağız" dedi.
 
Türkiye’de profosyonel fizik tedavinin çok fazla bilinmediğini dile getiren Akdeniz, "Umut'un iyileşmesi bu tür hastaların tedavi edilebilindiğini insanlara göstermemiz adına bizim içinde bir fırsat. Bu durumdaki aynı hastalar içinde Umut’un tedavisi bir umut olabilir" diye konuştu. Akdeniz, bütün tedavi masraflarının da hastane tarafından karşılanacağını da sözlerine ekledi.

DHA