"Uzay erişilebilir olmalı"

Malezyalı astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, uzay turizminin çok pahalı olduğunu, ancak zamanla ucuzlayacağını belirterek, ''Çünkü uzayın herkes için erişilebilir olması lazım'' dedi.

Uzay erişilebilir olmalı
15 Şubat 2012 Çarşamba 18:49 tarihinde eklendi, 1.026 kez okundu.

Türksat AŞ'nin davetiyle Türkiye'ye gelen Shukor, JW Mariot Otel'de ''Uzayda 11 Gün'' konulu konferans verdi. 
    
Shukor, çocukluğundan beri hayali olan uzaya 4,5 yıl önce gittiğini belirterek, salonda bulunanlara ''Siz de hayallerinizi büyük tutun. Bu hayaliniz ne kadar güç olursa olsun bırakmayın. Bana 'gidemezsin' dediler. Ama 'ben yapabilirim dedim ve yaptım'' sözleriyle seslendi. 
    
Salonda bulunan öğrencilerin bu hayali belki de 5-10 yıl sonra gerçekleştirebileceklerini vurgulayan Shukor, ''Buradaki kilit, zihin'' dedi. 
    
Uzaya gitmeden önce 1 yıl Rusya'da ve daha sonra da ABD'de pek çok eğitimden geçtiklerini anlatan Shukor, fiziksel hazırlığın yanında 2 yıl da psikologların gözetimi altında yaşadıklarını belirterek, ''Ben belki başvuranlar arasında en hızlısı, en zekisi değildim ama ruh sağlığının güçlü olması çok önemliydi'' diye konuştu. 
    
Uzayın Dünya dışındaki 2,5 milyar galakside bir yaşamın olup olmadığını araştırmak ve pek çok başka araştırmalar yapmak için gidildiğini dile getiren Shukor, ''Ay'a gidildi ancak bir daha gidilmesine gerek olmadığı düşünülüyor. Şimdi Ruslar ve ABD'liler Mars'a gitmeyi 2027'ye kadar hedefliyorlar. Bu olacak. Japonlar burada otel inşa etmeyi düşünüyorlardı. Uzay turizmi şu an çok pahalı. 200 bin dolardan bahsediliyor. Ama zamanla ucuzlayacağını düşünüyorum. Çünkü uzayın herkes için erişilebilir olması lazım'' dedi. 
    
Uzayda dünyaya ilişkin pek çok şeyin algılanabildiğini, hava kirliliğinin de bile anlaşılabildiğini ifade eden Shukor, ancak uzaydan Çin Seddi'ni görmenin mümkün olamayacağını söyledi. 
     
-''Yiyeceklerin tadı değişiyor, boy uzuyor''- 
     
Uzayda pek çok yiyeceğin tadının değiştiğini anlatan Shukor, kendisinin de patatesi çok sevdiğini ancak uzayda patatese dokunamadığını söyledi. Uzayda insan boyunun yerçekimi olmaması nedeniyle 10 santimetre daha uzadığını dile getiren Shukor, ayrıca bakteri olmadığından koku da olmadığını aktardı. 
    
Uzayda kanser araştırmaları yaptığını belirten Shukor, metabolizmanın daha hızlı çalışması sebebiyle bu araştırmaların uzayda yapılmasının önemli olduğunu bildirdi. Shukor, bu araştırma sonuçlarını yüzde 80 oranında tamamladıklarını ve bir yıl sonra da dünyaya duyuracaklarını açıkladı. 
    
Bugüne kadar 520 astronotun uzaya çıktığını, Ruslar'ın çok duygusal olduklarını düşündüğü kadınlara bu konuda pek şans tanımadıklarını dile getiren Shukor, ABD'lilerin ise daha detaylı düşünen kadınların bu konuda daha başarılı olduklarını düşündüklerini aktardı. 
    
Uzayda bulunduğu her an Allah'ın büyüklüğünü algıladığını belirten Shukor, döndükten sonra Kuran-ı Kerim'i de daha çok okuduğunu, çünkü kutsal kitapta çok şeyin çok net aydınlatıldığını vurguladı. 
    
Shukor, uzayda ezan sesi duymasına ilişkin bir soru üzerine, ''Ezan sesini duydum. Etrafa baktım, 'Siz de duydunuz mu-' diye sordum. 'Duymadık' dediler ama onlar ezan'ın ne olduğunu bilmiyorlardı. Uzayda pek çok mucize mümkün. Uzaya çıkan ilk müslüman astronot da uzaydan Mekke'deki ışıkları gördüğünü söylemişti'' dedi. 
     
-''Türkiye'nin ana hedefi uzaya çıkmak''- 
     
Türksat A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay da uzayın önümüzdeki dönemde en kritik teknolojilerin belirlendiği alan olacağını söyledi. Dalbay, ''Türkiye'nin de ana hedefi uzaya çıkmak ve uzay teknolojilerinde söz sahibi olmak. Türkiye son 10 yılda uzay teknolojilerinde büyük bir mesafe katetti. Ama ülkemiz, önümüzdeki 10 yıl uzay teknolojilerinde dünyada söz sahibi ülkelerden biri olacak'' dedi. 
    
Konferansa katılan gençlerden birinin 10-15 yıl sonra başka bir ülkede uzaya giden Türk astronot olarak konferans vereceğine inandığını dile getiren Dalbay, ''Hatta 'uzay teknolojilerinde şuraya geldik, şunu yaptık. Ay'a şu tarihte gideceğiz. Uzay İstasyonu'nda bizim de bir modülümüz olacak. Uzayda çalışma yapacağız' diyeceklerden biri olacak'' diye konuştu.