Vatikan'dan siyah duman yükseldi

Papalık seçiminde ilk tur oylaması sonucunda Sistin Şapeli'nin bacasından siyah duman çıktı. Bu ise, Papa'nın seçilemediğine işaret etti.

Vatikandan siyah duman yükseldi
12 Mart 2013 Salı 21:41 tarihinde eklendi.

 

Sistin Şapeli'nde inzivaya çekilen 48 ülkeden 115 kardinal, yaptıkları ilk tur oylamada 1,2 milyar Katoliğin yeni ruhani liderini seçemedi. 
 
Emerit Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta feragat ettiği Papalık makamı, 266'ncı sahibine kavuşamadı. Papalık seçim süreci (Konklav), kardinallerin Aziz Petrus Bazilikası'nda Salı sabahı yerel saatle 10.00'da geleneksel seçim öncesi ayinlerini gerçekleştirmesinin ardından başladı. Ayini, Kardinaller Koleji Başkanı Angelo Sodano yönetti. Din adamları, 1 buçuk saati aşkın süren bu ritüelden sonra konakladıkları rezidansa öğlen yemeğine geçti. Paolina Şapeli'nde dua eden kardinaller, 17.45'te ilahiler eşliğinde Sistin Şapeli'ne çekildi ve İncil'e el basarak, tek tek Latince gizlilik yemini etti. Yaklaşık 45 dakika süren yemin töreninin ardından, “extra omnesö yani işi olmayan dışarı dendi ve şapelin kapıları kapanarak, din adamlarının dış dünyayla bağlantısı kesildi. 
 
İNANANLAR ÜZGÜN AYRILDI
 
Bu andan itibaren ciddi bir misyona sahip olan din adamları, bir süre meditasyon yapmalarının ardından gizli oylamaya geçti. 2 tur yapılan oylama işlemi yaklaşık 2 saat sürdü. Saatler 19,41'i gösterirken, Sistin Şapeli'nin bacasından tüten siyah duman, Papa'nın seçilemediğine işaret etti. Bir kardinal adayının Papa seçilebilmesi için tüm oyların üçte ikisi, yani 77'si gerekiyordu.
 
Dünyanın dört bir yanından, bacanın görülebildiği Aziz Petrus Meydanı'na akın eden binlerce inanan ve meraklı kalabalık, siyah dumanı görünce Vatikan'dan üzgün ayrıldı. Yağmurlu olmasına karşın meydanda toplananların sayısının 
 
SANDIK YİNE AÇILACAK
 
Ruhani liderin seçilememesi üzerine kardinaller, Çarşamba sabahı 09,30'da tekrar bir araya gelerek, oylamaya devam edecek. Ruhban sınıfının üst düzey temsilcileri, sabah 2 tur daha sandığa oylarını atacak. Yine bir Papa seçilemezse, akşam tekrar 2 tur oylamaya gidilecek.

DHA