Yarasalar Rambo mağduru

Ünlü Holywood yıldızlarının rol aldığı, "Cehennem Melekleri 2" (The Expandables) filminin Bulgaristan’da bir mağaradaki çekimler sırasında yarasa kolonilerine zarar verildiği bildirildi.

Yarasalar Rambo mağduru
15 Aralık 2011 Perşembe 17:01 tarihinde eklendi, 4.933 kez okundu.

 

Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Jean Claude Van Dame ve Arnold Schwarzenegger gibi ünlü yıldızların başlıca rolleri paylaştığı filmin bazı bölümleri Plevne bölgesinde yarasa kolonilerinin kış uykusu için kullandıkları Devetaşka mağarasında yapıldı.
 
Bulgaristan Bilimler Akademisi Yarasa Araştırma ve Koruma Merkezi uzmanı Antoniya Hubançeva, BTV televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çekimlerin ardından mağarada yapılan araştırmada çok sayıda ölü yarasa bulduklarını bildirdi.
 
Hubançeva, yasak olmasına rağmen, yarasaların bulunduğu mağaranın alaca karanlık ve karanlık bölümlerinde film setlerinde kullanılan ağır makine izleri görüldüğünü belirterek, "2010 yılında burada 35 bin yarasa vardı. Şimdi sayısı 10 bin 400’ü geçmiyor. Uykusuzluk yüzünden hızlı enerji kaybeden yarasalar ölmeye devam edecek. Doğal dengeye zarar veren sorumlular hesap vermeli" dedi.
 
Bulgaristan Çevre ve Sular Bakanı Nona Karacova da mağaranın ve bulunduğu bölgenin Avrupa Birliği’nin "Natura 2000" projesi ile özel koruma altında oluğunu hatırlatarak, konuyla ilgili idari soruşturma yapacaklarını açıkladı.
 
Karacova, Devetaşka mağarasında doğal dengenin bozulduğunun tespit edilmesi durumunda gerekli yasal prosedürü uygulayacaklarını bildirdi.
 
Film yapımcısı ve Sofya’da bulunan "New Boyana Films" stüdyolarının sahibi David Varot ise yarasa sorunu konusunda yorum yapmadı.