Yılda 1399 sigara içiyoruz

Dünya Tütüne Hayır Günü bu yıl tema olarak en iyi sigara karşıtı reklamları belirledi. Atlantic dergisinin derlediği reklamlarda tütün karşıtı mesajlar dikkat çekiyor

Yılda 1399 sigara içiyoruz
03 Haziran 2013 Pazartesi 08:56 tarihinde eklendi, 1.034 kez okundu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üyesi devletler tarafından kutlanan Dünya Tütüne Hayır Günü’nün bu yılki teması, dünya çapında tütün tüketimini azaltmak için reklam, promosyon ve sponsorlukların yasaklanması olarak belirlendi. Bu çerçevede, ABD’de yayımlanan saygın haber dergisi The Atlantic, dünya çapında boy gösteren en iyi sigara karşıtı reklamları derledi. Özellikle kadınları hedef alan reklam çalışmalarında tütün tüketimine karşı verilen mesajlar oldukça dikkat çekti.
 
‘Sıradaki siz olmayın’
Sigara tüketiminin en fazla olduğu ülkelerden Sırbistan’da yayımlanan reklamda ise haç şeklinde çıkan bir sigara dumanının altında ‘Dünyada her yıl 5 milyondan fazla insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor’ ve ‘Sıradaki siz olmayın’ ibareleri yer aldı. Brezilya’daki bir reklamda yanan bir sigara üzerine çizilmiş bir karikatür görülüyor. Kanada’da hazırlanan bir reklamda ise topluluk içerisinde gaz çıkarmakla sigara içmenin hiçbir farkının olmadığının altı çizildi.
 
Sigara tüketiminde 25’inci sıradayız
 
Dünya Akciğer Vakfı (WLF) ve Amerikan Kanser Derneği (ACS) verilerinden hazırlanan listede, ülkelere göre kişi başına içilen ortalama sigara sayısında Türkiye, 1399 ile 25’nci sırada yer alıyor. Listenin başında yıllık 2 binden fazla sigara tüketimiyle Sırbistan ve Rusya gibi ülkeler bulunuyor. Paket başına ortalama sigara fiyatının en yüksek olduğu ülke ise 15.1 dolarla (28.3 TL) Norveç oldu.

Milliyet