Yunan basınından ilginç iddia

Atina'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesi, "Türkiye'nin, Yunanistan'dan olan doğalgaz alacağını, Yunan doğalgaz şirketi DEPA'yı satın almak amacıyla ertelediği" iddiasında bulundu.

Yunan basınından ilginç iddia
18 Ağustos 2011 Perşembe 16:29 tarihinde eklendi.

 

Elefteros Tipos, "Türkler, enerji konusunda egemen olmak için DEPA'yı istiyor" başlıklı haber yorumunda, "BOTAŞ'ın, Yunanistan'ın mali yardım karşılığında AB ve IMF ile imzaladığı memorandum gereğince, tahvillerinin yüzde 65'i devlete ait olan ve 2011 sonuna kadar özelleştirilmesi gereken DEPA'yı satın almayı hedeflediğini" iddia etti. 
     
Gazete, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, DEPA'nın, 300 milyon dolarlık doğalgaz borcunun, Yunanistan'da ekonomi düzelinceye kadar erteleneceğine ilişkin açıklamasındaki asıl hedefin, "DEPA'yı ve dolayısıyla Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz hattını (ITGI) güçsüzleştirmek olduğunu" ileri sürdüğü yazısında şunlara vurgu yaptı: 
     
"Türkiye'nin amacı, Avrupa'nın enerji merkezi olmak. DEPA'nın güçsüzleşmesiyle, Yunan hükümetinin DEPA'nın satışındaki müzakere kartı da güçsüzleşiyor. Ve böylelikle devlete ait doğalgaz şirketi BOTAŞ için kolay avlanabilen bir ganimet haline geliyor. BOTAŞ, Yunanistan'ın dışından geçerek Orta Avrupa'ya ulaşan ve rekabet unsuru olan Nabucco boru hattına da dahil olduğu için, DEPA'yı ve dolayısıyla ITGI'yi tamamen kontrolü altına almak istiyor" 
     
Elefteros Tipos ayrıca, Yunanistan'ın, Türkiye'ye olan 300 milyon dolarlık borcunu "aşırı" bulduğunu ve 100-120 milyona düşürülmesi için müzakere ettiğini belirttiği haberinde, "Yunanistan'ın, Azerbaycan'dan doğrudan doğal gaz satın alma konusunda anlaşma yaptığını ve bunun da, bundan sonra Türkiye'den gaz almayacağı anlamına geldiğini" öne sürdü.