Zapatero'ya çağrı

"Ülkeye son hizmetini, bir an önce iktidarı bırakıp, erken seçime gitme kararı alarak yap"

Zapateroya çağrı
18 Temmuz 2011 Pazartesi 13:46 tarihinde eklendi.

 

İspanya'nın yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, bugün yayımladığı baş makalesinde, gelecek seçimlere katılmayacak olan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'ya "Ülkeye son hizmetini, bir an önce iktidarı bırakıp, erken seçime gitme kararı alarak yap" çağrısında bulundu.
 
İspanya'da genel seçimlerin 2012 Mart ayında yapılması öngörülürken, gerek mevcut ekonomik kriz gerek siyasi belirsizlikten dolayı seçimlerin gelecek Kasım ayına alınması yönünde tartışmalar devam ediyor. 
 
Sosyalist iktidara yakın görüşlü olan El Pais gazetesinin bugünkü baş makalesinde, "İspanya'nın kaybettiği güveni tekrar kazanması için erken seçimin gerekliliği" savunuldu. "Başta sosyalistler olmak üzere tüm İspanyollar, Zapatero'nun erken seçime gitme kararı alması halinde kendisine teşekkür edecektir" denilen makalede, ülkenin finans krizinden dolayı tehdit altında bulunduğu ve Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'den sonra "tökezleme sırasının İspanya'ya gelebileceği" savunuldu.
 
El Pais'e göre, ülkenin içinde bulunduğu sosyal, ekonomik ve toprak bütünlüğü (Bask sorunu) sorunlarına karşı mevcut hükümetin perspektifi bulunmuyor. Yapılan yorumlarda Zapatero yönetimi "krizi, kabiliyetsizce yönetmekle" suçlandı.
 
İspanya'nın "acil önlemler alması gerektiğini ve reformların geciktirilmesinin en kötü reçete olduğunu" savunan El Pais, "sadece erken seçime gidilmesi halinde İspanyolların mevcut duruma tahammül edebileceklerini" kaydetti.
 
İspanya'da erken seçim tartışmaları yaklaşık bir aydır yapılırken, muhalefet partileri, seçimlerin Kasım sonunda düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Geçen 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, aktif siyaseti bırakacağını ve gelecek seçimlere katılmayacağını duyuran Zapatero'nun yerine Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) başbakan adayı Alfredo Perez Rubalcaba olacak. İçişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerinden iki hafta önce istifa eden Rubalcaba, artık sadece PSOE'yi gelecek seçimlere hazırlamak için çalışıyor. 
 
Ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları ise şu anda seçim olması halinde ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edebileceğini gösteriyor.