''12 Eylül'le hesaplaşmak çiviye yandan vurmakla olmaz''

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Genel Kurul kürsüsünde, Deniz Gezmiş'in ve Che Guevara'nın kara kalemle yapılmış resmini gösterdi.

12 Aralık 2012 Çarşamba 20:26 tarihinde eklendi.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2013 yılı bütçeleri üzerinde CHP Grubu konuştu.
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ''12 Aralık günü biz Adalet Bakanlığı'nın bütçesini görüşürken, 1980 yılının adalet anlayışından farklı bir adalet anlayışından bahsetmek isterdim ama bugün de bilirkişi raporları yok sayılarak, olmayan delillerle yargılama yapılmaktadır'' dedi.
 
''Bayramların nasıl tadı tuzu kalmadıysa, bu bütçelerin de tadı tuzu kalmadı'' diyen Öztürk, bütçenin özgül ağırlığının sıfırlandığını iddia etti.
 
Öztürk, yargının kilitlendiğini belirterek, ''Hava durumuna göre, taksit taksit çıkarılan yargı kanunlarıyla sorunlar çözülmemiştir. Bunlar iktidarın kendi yargısını oluşturmaktan başka bir işe yaramadı'' diye konuştu.
 
CHP'li Ağbaba, cezaevlerinde olduğunu söylediği sorunları aktardı.
 
F tipi cezavelerinde çıplak aramanın devam ettiğini ifade eden Ağbaba, ''Mahkumlar Adalet Bakanı'ndan en azından bir sefer ring araçlarına binmesini istiyor, orada 10 dakika geçirmesini istiyor. Ring araçları tabutluk olmaktan çıkarılmalıdır'' dedi.
 
Ağbaba, cezaevlerinde türkü söylemenin, renkli kalemin de sorun olduğunu iddia etti.
 
Kürsüden Deniz Gezmiş'in ve Che Guevara'nin kara kalemle yapılmış resmini gösteren Ağbaba, ''Deniz Gezmiş'in, Che'nin resmi de sorun, örgüt kanıtı olarak gösteriliyor. Bunlar herkesin saygı gösterdiği insanlar'' diye konuştu.
 
Ağbaba, ''Genelde bu kürsüde konuşanlar alkışlanır ama ben bugün, AKP diktasına karşı direnenleri alkışlıyorum'' diyerek alkışladı. CHP'li milletvekilleri de alkışla destek verdi.
 
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da ''Biz de sizi alkışlıyoruz'' dedi. 
 
CHP İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz de ''AK Parti hedeflediği rejim değişikliğine ancak yargıyla sahip olabileceğini düşündüğü için yargı teşkilatını ele geçirmiştir, istenilen kararların verilmesi sağlanmaya çalışılmıştır'' ifadesini kullandı. 
     
''Geçmişte sustuğunun yerine konuşuyor''
     
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise ''12 Eylül'le hesaplaşmak çiviye yandan vurmakla olmaz. Çıkarılan yasalar 12 Eylül'e yandan çakmadır'' dedi.
 
Bütçelerde amacın HZ. Yusuf gibi ''halktan aldığını halka verme'' olması gerektiğini belirten Çelebi, sosyal devletin yerini, sosyal yardım devletine bıraktığını öne sürdü. Çelebi, bu alanın cemaatlerin eline bırakıldığını savundu.
 
CHP'li Çelebi, süresi bittikten sonra da konuşmasını sürdürünce, Sadık Yakut, ''Geçmişte sustuğunun yerine konuşuyor'' dedi.