125 CC'nin altındaki motosikletler için eğitim şartı ve 21 yaş sınırı geliyor

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztrük, 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesine yönelik çalışmanın detaylarını anlattı: Eğitim ve 21 yaş şartı geliyor.

125 CCnin altındaki motosikletler için eğitim şartı ve 21 yaş sınırı geliyor
24 Ağustos 2023 Perşembe 08:41 tarihinde eklendi, 3.731 kez okundu.
Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztrük, 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesine yönelik çalışmanın detaylarını anlattı: Eğitim ve 21 yaş şartı geliyor.
 
 
Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztrük, 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesine yönelik çalışmanın detaylarını Elips Haber’den Selim Ercan’a anlattı. Söz konusu projenin kendilerine ait olduğunu belirten Öztürk, yönetmeliğin tamamlanmak üzere olduğu ve sürücülerin B sınıfı ehliyet ile 125 CC’ye kadar olan motorları Avrupa'da olduğu gibi Türkiye’de de kullanmaya başlayacağını söyledi.
 
 
B sınıfı ehliyet ile 125 CC’lik motor kullanabilmek için 4 ya da 4+4 şeklinde bir eğitimin olacağını söyleyen Öztürk, yönetmelikteki diğer bir koşulunda da 21 yaş sınırı olduğunu dile getirdi. “B sınıfı ehliyet ile 50 CC ye kadar olan motorları kullanabilme yetkisi çıktı.  Bu her şeyin temelini oluşturuyor” diyen Öztürk, “2020 yılında motoru alıp kullanayım derseniz en az dört beş ay beklemeniz gerekiyordu. Ama bu B sınıfı ehliyet ile motoru hemen aldığınızda kullanabiliyorsunuz. Bu konuda yeni bir yönetmelik tamamlanmak üzere. B sınıfı ehliyet ile 125 CC’ye kadar olan motorları Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de kullanacağız. Burada Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir eğitim süreci var. Dört saat ya da iki tane dört saatlik eğitim var. Burada birde yaş sınırı olacak. 21 yaş sınırı olacak” dedi.

 
Türkiye’de satılan motorların yarısının 50 CC olduğunu söyleyen Öztürk, bunun nedeninin kullanım kolaylığının yanı sıra ehliyet aranmaması olduğunu dile getirdi. 50 CC’lik motor alanlarının motoru 100 CC’ye çıkardığını ifade eden Öztürk, devletin de yasal düzenleme bu konuya müdahale etmek istediğini söyledi.
 
 
“Motosiklet pazarına hareket gelecek”
Çalışmaların tamamlanmasının ardından yönetmeliğin yayımlanması ile pazara büyük bir hareketlilik geleceğini dile getiren Öztürk, “Eylül 2022'de yaptığımız çalıştay ile eski Sanayi Bakanımız Mustafa Varank ile İstanbul'da yapılan çalıştayda, motosiklet sektörünün Türkiye'de otomobilden sonra ‘ikinci bir itici işgücü’ yapalım diye yola çıktık. Burada neyi hedefledik? Uzakdoğu’da olan üretimi ülkemize getirmeyi hedefledik. Bakanlığımız bunu çok benimsedi. Pazar büyümeden, motosiklet yan sanayisi gelişmeden maalesef yabancı yatırımcı burada bir düşünceye sahip olmuyor. Çünkü yabancı yatırımcı geldiği zaman burada üretecek bir cıvata, pul üretecek yan sanayii istiyor. Yan sanayii zaten artmaya başladı. Üç tane çok önemli firma Türkiye'de üretim için çalışmalarına başladı. Belki yakın bir zamanda bir tanesi üretime de başlayacak” dedi.
 
 
Öztürk ayrıca, yeni düzenleme ile Avrupa'nın diğer ülkelerinde olduğu gibi trafik ışıklarına beş metre kala bisiklet ve motosiklet resimleri ile gösterilen bir alan oluşturulacağını ve en önde bu araçların duracağını söyledi.