Domates pazarda 7, markette 24 lira

Zincir marketlerde satışa sunulan ürünlerde ‘fahiş fiyat’ devam ediyor. Ankara’da domatesin kilosu pazarda 7 liraya satılırken marketlerde 24 liraya kadar çıkıyor.

Domates pazarda 7, markette 24 lira
13 Eylül 2023 Çarşamba 14:25 tarihinde eklendi, 3.624 kez okundu.

Zincir marketlerde satışa sunulan ürünlerde ‘fahiş fiyat’ devam ediyor. Ankara’da domatesin kilosu pazarda 7 liraya satılırken marketlerde 24 liraya kadar çıkıyor.
 

Zincir marketler, kesilen cezalara rağmen ‘fahiş fiyat’ uygulamaya devam ediyor. Markette satılan sebze-meyve fiyatları ile pazarda satılan sebze-meyve fiyatları arasında yüzde 300’e varan fiyat farkları tepkiye neden oldu. Pazarda fiyatı 7-10 lira arasında olan domates marketlerde 18-24 lira arasında satışa sunuluyor.
 

Elips Haber’den Selim Ercan’ın haberine göre, Ankara Pazarcılar Esnaf Odası Keçiören ve Pursaklar Bölge Sorumlusu Cemal Ayhan, pazar ve marketlerdeki sebze-meyve fiyatlarını karşılaştırdı. Zincir marketlerle pazarcı esnafı arasında büyük bir fiyat farkının olduğunu söyleyen Ayhan, “Mesela domatesin bugün pazardaki fiyatı 7-10 lira arasında satılıyor. Marketlerde şuanda domatesin bir kilosu 18-24 lira arasında değişiyor. Pazardaki domatesle marketlerdeki domates fiyatı arasında en kötü yüzde 100 fark var. Pazarda satılan birinci sınıf domatesin en kalitelisi 10 lira. 10 liradan yukarıya domates yok. Bizim pazarda 7 liraya sattığımız domates markette 20 lira” dedi.
 

Marketlerin yaptığı fırsatçılığa dikkati çeken Ayhan, “Pazarcı sebze meyveyi nereden alıyorsa zincir marketlerde aynı yerden mal alıyor. Bunların mal aldığı yerden pazarcı da mal alıyor. Bizim aldığımız fiyata zincir marketlerde aynısını alıyor. Marketler peki neden bu kadar pahalıya sebze meyve satıyor? Vatandaşın bunu sorması lazım. Vatandaşlar pazarcıların düşük fiyattan mal sattığını gördü. Zincir marketler bu memlekette büyük fırsatçılık yapıyor” ifadelerini kullandı.
 

Pazar ve market arasındaki fark 10-15 lira
 

Pazar ve markette satılan sebze meyve-sebze fiyatlarındaki farkı aktaran Ayhan, şunları söyledi: “Salatalığın pazarda satılan fiyatı 7-8 lira marketlerde de 17-18 lirayı buluyor. Sivri biberin marketteki fiyatı 30 lira pazardaki fiyatı ise 15 lira. Pazarda şuanda dal elması var. Şuanda pazarda elma fiyatı 15-20 lira arasında değişiyor. Markette elmanın kilosu 30-35 lirayı buluyor. Sarımsağın pazarda satılan fiyatı 40 lira ama bugün marketteki fiyatı 60-70 lira. Patlıcan 10-13 lira, markette en kötü patlıcan 20 lira.
 

Kaynak: https://www.elipshaber.com/domatesin-kilosu-pazarda-7-markette-24-lira