19 yıldır köylerine dönemiyorlar

Tunceli'nin Nazimiye İlçesi'nde, 1994 yılında güvenlik nedeniyle Dokuzkaya Köyü'ndeki evlerini terk etmek zorunda kalan köylüler, köye ulaşımı sağlayan tek köprünün yıkılmasıyla da 19 yıldan beri köylerine dönemiyor. Köylüler köprünün yapılması konusunda yetkililere çağrı yaptı.

19 yıldır köylerine dönemiyorlar
23 Haziran 2013 Pazar 18:34 tarihinde eklendi.
Pülümür Vadisi'nde bulunan Dokuzkaya Köyüne geçmek için Pülümür Çayı üzerindeki tek köprünün 1994 yılında askerler tarafından yıkılmasıyla evlerine ulaşamayan köylüler, bugün basın açıklaması yaptı. 
 
Çevreci aktivist Avukat Barış Yıldırım'ın da destek verdiği köylüler adına konuşan Dokuzkaya Köyü Muhtarı Hüseyin Aygül, 19 yıldan bu yana yıkılan köprü nedeniyle  köylerine gidemediklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"Köyümüz 1994 yılında askerler tarafından zorla boşaltıldı ve o günden beri köyümüze gidemiyoruz. Yolumuz tahrip edildi, köye ulaşımı sağlayan tek köprü de askerlerce yıkıldı. Biz bu ülkenin yurttaşlarıyız, bu ülkede, kim ne hakka sahipse, biz de o haklardan istiyoruz. Köyümüze dönmek istiyoruz, barış süreci huzur ve güven getirdi. Köye dönmek için en az 100 aile başvurdu. Biz sadece devletten yolumuzu, köprümüzü istiyoruz. Bir zamanlar köyümüzü askeri yasak bölge ilan etmişlerdi, gidemiyorduk. Şimdi köprü yok, yine gidemiyoruz. Devlet sesimizi duymalı ve köprüyü hemen yapmalıdır."
 
Dayanışma ve destek için köylülerle birlikte hareket ettiğini ifade eden çevre aktivisti ve İHD Tunceli temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Munzur ve Pülümür Vadileri'ndeki köprülerin tamamının 1994 yılında askerlerin emriyle ortadan kaldırıldığını savunarak, şöyle konuştu:
 
"Dokuzkaya Köyü devlet tarafından zorla boşaltılan köylerimizden sadece biri. Köy 1994 yılında boşaltıldıktan sonra, ulaşımı sağlayan tek köprü de ortadan kaldırılmış. Bu köprü gibi Munzur ve Pülümür vadisinde birçok köprü o günlerde güvenlik nedeniyle ortadan kaldırıldı ve yıkıldı. Hiçbiri yenilenmedi. Uluslarası anlaşmalar uyarıca bu yurttaşlarımız, kısıtlamalar ile serbest dolaşım hakları ellerinden alındığı için, bu haktan mahrum kalmışlardır. Olağanüstü Hal 31 temmuz 2002 tarihinde tamamen yürürlükten kalkmış olmasına rağmen, uygulama hala köylülerimizin üzerinde hisettiriliyor. OHAL kaldırıldı, geçici güvenlik bölgesi ilan edildi ve bugünlere gelindi. Bu insanlarımız köylerine dönmek, topraklarında yaşamak istiyor, ama önlerinde birçok engel var. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz, köprüler derhal yapılmalı ve mağduriyetler giderilerek, köylülerin köylerine dönüşüne imkan tanınmalıdır. Devlet zorla köylerini boşalttığı bu vatandaşlarımızın her türlü mağduriyetini, yasaların emrettiği şekilde karşılamalıdır."
 
Yapılan konuşmaların ardından bir süre köprünün ayakları üzerinde alkışlı protesto gösterisi yapan köylüler, daha sonra dağıldı.

DHA