2 PKK'lı omuzlarda taşındı

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde düzenlenen 'Koyun Kırkma Kültür ve Doğa Festivali'nin son gününde kendilerine 'Botan Halk İnisiyatifi' adını veren grup, PKK'ya çekilmeyi durdurma çağrısı yaptı.

2 PKKlı omuzlarda taşındı
08 Temmuz 2013 Pazartesi 17:06 tarihinde eklendi, 2.009 kez okundu.
Festivalden sonra bir grup PKK'lı, 2012 yılında güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada ölen 2 örgüt mensubunun cenazelerini teslim etti. 2 PKK'lının cenazeleri omuzlarda taşınarak ilçedeki morga götürüldü.
 
Beytüşşebap Belediyesi tarafından 'Özgür Yaşam ve Demokratik Kurtuluş, Önder Apo'nun Özgürlüğüyle mümkündür' sloganıyla bu yıl 9'uncusu düzenlenen 'Koyun Kırkma Kültür ve Doğa Festivali'nin son gününde 'Botan Halk İnisiyatifi' ve PKK'nın askeri kanadı HPG'ye (Halk Savunma Güçleri) sınırların dışına çekilmeyi durdurma çağrısı yapıldı. Kato Dağı'ndaki Laleş Yaylası'nda 3 gün süren festivalin son gününde izleyiciler yine yaylada sabahladı.
 
PKK, KCK flamaları ile Abdullah Öcalan'ın posterleri asılan festival alanını dolduran binlerce kişi, sık sık PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Festivalde bilgi yarışması düzenlenirken, verilen konserde alanı dolduran binlerce kişi uzun süre halay çekti.
 
 
BDP Şırnak İl B0şkanı Hame Akti, hükümetin halkın festivale katılmasını engellemeye kalktığını iddia ederek şöyle dedi:
 
"Botan halkının direngen gücü yaşamın her alanından sergilediği gibi Kato Dağı'nda da sergilemiştir. AKP Hükümeti bunu iyi bilsin ki, Kürt halkına karşı engellemelerle ve baskıcı politikalar sonuç vermeyecektir Kürt halkının üzerinde yılardır bu bu baskıcı politikalar karşısında alanlara çıkarak cevap verdi." 
 
"PKK ÇEKİLMEYİ DURDURSUN"
 
Festivalde yüzleri kapalı bir grup ellerinde PKK ve Abdullah Öcalan'ın posterleriyle sahneye çıktı. Bu grupta bulunanlardan biri 'Botan Halk İnisiyatifi' ve PKK'nın şehir ve gençlik yapılanmalarından 'YDG-H' (Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi) adına bir açıklama okudu. Devletin adım atmadığı öne sürülen açıklamada, 'Çözüm süreci'nde ikinci aşamaya girilmesine karşın asimilasyon ve imha politikalarının devam ettiği iddia edildi. Açıklamada, Türk devletinin askeri, siyasi, ve özel savaş politikalarının halk üzerinde devam ettiği öne sürülürken, "Devletin imhacı ve sömürgeci politikaları devam ettiği müddetçe ve gereken adımlar atılmadıkça HPG'ye çekilmeyi durdurması çağrısında bulunuyoruz. Bu bağlamda halkımızı direnişini yükseltmeye ve imha politikalarına serhildanı yükselterek cevap vermeye çağırıyoruz" denildi.
 
Kato Dağı'nda geçen yıl çıkan çatışmalarda ölen PKK'lıların fotoğrafları ve 2012 yılının öne çıkan eylemlerinden oluşan bir sinevizyon gösterisi düzenlendi. Tutuklu BDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak'ın yanı sıra tutuklu bölge belediye başkanlarının festivale gönderdiği kutlama mesajları okundu.
 
Binlerce kişinin izlediği sinevizyon gösterisi ardından, Hamit Diyana ve Seyda Perinçek sahneye çıkarak konser verdi. Gece yarısına kadar süren konser ardından Beytüşşebap Belediye Başkanı Yusuf Temel tüm engellemelere rağmen Laleş Yaylası'na ulaşan ve 3 gün süren festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
2 PKK'LI OMUZLARDA TAŞINDI
 
Beytüşşebap Belediyesi tarafından düzenlenen festival sona ererken, festival alanına gelen bir grup PKK'lı 1-6 Kasım 2012 tarihleri arasında Kato Dağı'nda düzenlenen operasyonda öldükleri belirtilen PKK'lı 'Nergiz Cizre' kod adlı Nergiz Karahan ile 'Mehmet' Goyi' kod adlı Mehmet Kaplan'ın cenazesini teslim etti. PKK flamalarına sarılı cenazeleri teslim alanlar arasında Karahan ve Kaplan'ın aileleri de bulundu. Cenazeler daha sonra araç konvuyu ile ilçe merkezine götürüldü.
 
Beytüşşebap'ta 2 cenazeyi yaklaşık 5 bin kişi karşılarken, hastane morguna götüldü. Bu sırada sık sık PKK lehine sloganlar atıldı. Hastane önünde toplananlara seslenen BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, "Halkımız bu gün direndi ve kahramanlarını büyük bir sahiplenmeyle karşıladı. Cenazelerimizi buraya getirdik ve burada bizim görevimiz bitti. Şimdi içeride incelemeler yapılacak ve ardından cenazeler Malatya'ya götürülecek. Daha sonra da kahramanlarımızı Malatya'dan alacağız. Direnişiniz için şehitlerimize verdiğiniz değer için hepinize teşekkür ediyoruz" dedi. 
 
İki PKK'lının cenazesi daha sonra otopsi yapılmak üzere Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

DHA