21 Aralık 2012 ürünleri elde kaldı

Bir Maya takvimine dayanan inanış nedeniyle tarihinin en büyük ziyaretçi sayısına ulaşması beklenen Şirince'de, ''umduğunu bulamayan'' esnaf, 21 Aralık tarihinin bundan sonra köyde ''Kıyamet Festivali'' olarak kutlanmasını istedi.

21 Aralık 2012 ürünleri elde kaldı
22 Aralık 2012 Cumartesi 18:29 tarihinde eklendi, 1.633 kez okundu.

 

''Yeryüzünde 21 Aralık 2012'de kıyametin koyacağı ve bu kıyametten Şirince'dekilerin etkilenmeyeceğine'' dair inanışın yarattığı ilgiyle dün yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubunun geldiği Şirince'de esnaf, bugün normal hayata döndü. 
     
Cam ustası Ayşe Kaya, 21 Aralık'ta bekledikleri kadar çok ziyaretçinin köyü ziyaret etmediğini, satışların da istenilen düzeyde gerçekleşmediğini söyledi. 
   
Esnaf olarak gelecek yıllarda 21 Aralık tarihinde festival düzenlenmesini istediklerini dile getiren Kaya, ''21 Aralık'ta Şirince'de festival düzenlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrı yapıyoruz'' dedi. 
     
Esnaf Ahmet Çetiner de ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Şirince'ye el atmasını istiyoruz. 21 Aralık tarihi her yıl festivale dönüştürülür ve aktiviteler gerçekleştirilirse çok mutlu oluruz'' ifadesini kullandı. 
     
Kıyamet temalı ürünler elde kaldı- 
     
Bu arada, 21 Aralık'ta satışa sunmak üzere kıyamet temasının işlendiği ürünler hazırlayan esnaf da hayal kırıklığı yaşadı. 
     
''Kıyamet lokması'' hazırlayarak 21 Aralık'ta satışa sunan Haldun Şanlı ''Maalesef beklediğimiz sayıda ziyaretçi gelmedi ve umduğumuz satışı yapamadık'' diye konuştu. 
   
''Kıyamet şaraplarını'' satan esnaf Ersen Önoğlu da ''Beklentilerimizi bulamadık. Haberlerde sözü edilen ziyaretçiler gelmedi. Köye gelenlerin yüzde 90'ı da şarap almadı. 'Kıyamet şarabı' elimizde patladı diyebiliriz'' dedi. 
     
Şirince'de gümüş ve takı malzemeleri satan İbrahim Yılmaz ise durgunluğun araçların köye alınmamasından kaynaklandığını savundu. 
   
Yılmaz, ziyaretçilerin araçlarını Selçuk'ta bırakıp dolmuşa binmek yerine geri dönmeyi tercih ettiğini söyledi. 
     
-''Asayiş açısından sıkıntı yaşanmadı''- 
     
Öte yandan, AA muhabirinin Jandarma Komutanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre 21 Aralık'ta Şirince'de asayiş açısından olumsuzluk yaşanmadı. 
     
Sorgulama sonucu asayiş suçlarından arandığı tespit edilen 2 kişi gözaltına alınırken, 2 kişi de şarap çalmaya çalışırken emniyet görevlileri tarafından suçüstü yakalandı. 
     
21 Aralık'ta resmi ve sivil olmak üzere toplam 250 jandarmanın görev yaptığı Şirince'ye civar illerden hırsızlık amacıyla geldiği tahmin edilen 20'ye yakın kişi yakın takibe alındı. 
     
Şirince'nin yüksek kesiminde çadır kuran 5 kişilik bir gruba engel olunurken, çadır kurmak isteyen diğer gruplara da donma tehlikesi nedeniyle izin verilmedi. 
     
Resmi kayıtlara göre, 21 Aralık'ta Şirince'de en fazla 3 bin 850 kişinin aynı anda bulunduğu, toplamda ise 5 bin 700 kişinin köye giriş çıkış yaptığı belirtildi. 
     
Şirince İlkokulu'nda konuşlandırılan sağlık merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre ise köyde ciddi sağlık problemi de yaşanmadı. 
     
İzmir Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 8 doktor ve 22 sağlık personelinin görev yaptığı 21 Aralık'ta başvuruda bulunan 4 kişi, ayakta tedavi edildi.