3+1’e devam kararı

BM Genel Kurulu kapsamında bulunduğu New York'ta ikili temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi.

3+1e devam kararı
23 Eylül 2013 Pazartesi 22:41 tarihinde eklendi.

New York’taki Waldorf Astoria Oteli’nde gerçekleşen görüşmenin ana konusu Suriye oldu. 45 dakika sürmesi beklenen görüşme bir saat sürdü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye'de yaşanan iç savaş ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ele alındı.

Suriye konusunda Paris'te gerçekleşen P3+1 toplantısının devamı niteliğinde cereyan eden Kerry-Davutoğlu görüşmesinde, Lahey’de kimyasal silahların yasaklanması örgütünün üzerinde çalıştığı taslak konuşuldu.

Kerry, Lahey ve BM Güvenlik Konseyi’nde sürdürülen Suriye ile ilgili taslak tasarılar üzerinde uzlaşmaya devam ettiklerini bildirdi. Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilmesine yönelik çıkarılacak karar tasarısının nasıl uygulanacağının da gündeme geldiği toplantıda, ülkede akan kanın bir an önce sonlandırılması çabalarına hız verilmesi de görüşüldü.

Bakan Davutoğlu ise, Suriye’deki krizin insani boyutu ile ilgili mevkidaşına bilgi verdi. ABD ve Türkiye Suriye krizinin çözülmesi konusunda ortak strateji belirlenmesi noktasında eş güdüm ve işbirliğinin sürdürüleceği ifade edildi.

İKİLİ GÖRÜŞMEDE İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI DA KONUŞULDU

Görüşmede ayrıca İran’daki Nükleer programı p5+1 müzakereleri konusunda fikir alış verişinde bulundu.

Kerry-Davutoğlu görüşmesinde Davutoğlu'na Türkiye Washington Büyükelçisi Namık Tan, Müsteşar Feridün Sinirlioğlu, Müsteşar Yardımcısı Öner Önhon, Başbakanlık Danışmanı Ali Sarıkaya da katıldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’e ise ABD BM Daimi Temsilcisi Samantha Power eşlik etti.


CİHAN