47'nci madde de teklif metninden çıkartıldı

HSYK yapısında değişiklik öngören 52 maddelik kanun teklifi metnini görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 7'nci gün görüşmeleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katılımıyla başladı.

47nci madde de teklif metninden çıkartıldı
16 Ocak 2014 Perşembe 16:30 tarihinde eklendi.
Komisyon görüşmelerinde 4,5,12,17,25 ve 46'ncı madde metinleri, tekliften çıkartılırken, bugün komisyon saat 14.30'da Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü Başkanlığı'nda 47'nci maddeden başladı. Komisyonda 47'nci madde de teklif metninden çıkartıldı.
 
Burada, gündeme ilişkin iddialar üzerine söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Esasında kurula intikal eden ihbar ve şikayetler bir daire tarafından inceleniyor, sonra bu ihbar ve şikayet üzerine suç veya disiplin soruşturması başlatılmasına ilgili daire kendi toplantı ve karar hesabı çerçevesinde bir karar oluşturursa kurul başkanına geliyor. Kurul başkanı olur vermesi halinde devamı işler yapılıyor. Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde bir çok şikayetler olmuş, bunlara ilişkin önemli bir kısmı işleme, yani daireden kurul başkanı'nın önene gelmeden işlem yapılmasına gerek olmadığı kararı çıkmış. Tabi bunları kurul başkanı görmüyor. Kurul başkanının oluruna sunulmazsa kurul başkanının bunlardan haberi olmaz. Sadece önüne gelenlere olur veya red kararı veriyor. Burada bir değişiklik önerdik, komisyon üyeleri kabul etti. Eğer kurul işleme konulmasına karar vermediği konularda kurul başkanının önüne gelecek. Yeniden inceleme talebi var, bunlar gelmeyince haberdar olma imkanı olmuyor. Bu değişiklikten sonra bu tür şikayetlerle ilgili daha titiz bir yol izlenebilir. Kurulun ihbar ve şikayetlerle ilgili konuyu gündeme alması 3'ncü dairesinin çalışması çerçevesinde oluyor. Sayın Başbakanın, siyasilerin suç duyuruları ile ilgili dairenin harekete geçme yetkisi var. Kamuoyunda birisi herhangi bir savcı veya hakim hakkında bir suç veya başka bir şekilde isnatta bulunduğu zaman kurul onu gündemine alıp ilgili mekanizması içinde işletmesi gerekir" dedi.
 
YENİDEN YARGILAMA
 
Yeniden yargılıma konusuna da değinen Bozdağ, "Yeniden yargılama konusu çok tartışılan bir konu. CMK'nın 311'nci maddesi yeniden yargılamanın şartlarını düzenliyor. Kesinleşen hükümler için söz konusu, bununda usulünü düzenliyor. Bu tartışma 311'ci madde kapsamında Sayın Feyzioğlu'nun önerisi, farklı bir kapsamı da içeriyor. Bunun üzerine gazeteciler sayın başbakanımıza sordu, Başbakanımız, 'yeniden yargılama konusuna bende sıcak bakıyorum, çalışma talimatını Adalet Bakanına verdim' dedi. Daha sonra sayın Feyzioğlu ile görüşmesi olduğunda, Sayın Feyzioğlu kendi önerilerini sayın başbakanımıza arz ettiler. Kendileri bize yazılı bir metin gönderdiler. Bizim bu konuda şöyle bir çalışma yapmamız gerekiyor.Bu konunun Anayasa ve hukuk düzeni açısından ne kadar mümkün olduğunu, dosyalara ne kadar yansımaları olacağını, Yargıtay'da kesinleşmiş, devam eden pek çok davalar var. Bunun ortaya çıkartacağı sonuçları gördükten sonra burada acaba herkesin üzerinde mutabık kalabileceği bir formülasyona nasıl ulaşabiliriz, bu konu üzerinde kapsamlı bir çalışma yürüyor. Barolar Birliği başkanına benim randevu verip daha sonra randevuyu iptal ettiğim yönünde haberler var, bunlar doğru değil. Ben kendisine randevu vereceğimi söyledim, bu haftaya randevu verecektim, kendisi ameliyat olduğu için görüşme imkanımız olmadı. En kısa sürede kendisi ile de görüşeceğim" dedi.
 
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
 
Uzun tutukluluklarla ilgili eleştirilerin katıldığını belirten Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bu uzun tutukluluk meselesini mutlaka çözmelidir. Bizim elimizdeki rakamlar çerçevesinde, 5 yıldan fazla tutuklu olanların sayısı 161 kişi. Türkiye'de şuandaki rakamlar böyle. Tabi hüküm verilenlerin rakamı değil bu. Bunun da olmaması lazım. TCK, CMK, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bakanlık olarak bir çalışma yürütüyoruz. Kamuoyunda yer alan pek çok konuda yapılan eleştirileri dikkate alan bu çerçevede önemli değişiklikler içeren bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bu paket bittiği zaman partilerimiz tarafından eleştirilse bile olumlu karşılanacağını düşünüyorum. Önemli mesafe aldık, en kısa süre içinde bunu açıklayacağız. Dinlemelerle ilgili soruşturma sırasında dosyanın içinde bir sürü evrak çıkıyor, orada şüpheli ya da sanık olmayan şahıslarla ilgili klasör klasör dosyalar duruyor. Bunlar pek çok başkaca mağduriyetlere yol açabiliyor. Tüm bunların önüne geçecek, bunları yapanlarla ilgili önemli müeyyideler getirecek. Kişinin güvenliğini yargıya karşı en üst düzeyde koruyan, bunu ihlal edenlere karşı caydırıcı müeyyideler getiren düzenlemeler bunun içinde yer alacaktır."

DHA