AB'den Turuncu Leydi boykotu

'Turuncu Leydi' Timoşenko'nun hapsedilmesini protesto eden AB, Euro 2012 arifesinde Ukrayna yönetimini boykota başladı. Yalta'daki zirveye Almanya ve İtalya dahil beş AB üyesinin devlet başkanları katılmayacak.

ABden Turuncu Leydi boykotu
30 Nisan 2012 Pazartesi 19:06 tarihinde eklendi, 2.534 kez okundu.

 

Ukrayna'da Batı'nın da desteklediği Turuncu Devrim ile iktidara gelen, ancak kısa süre sonra Rusya'ya yakın Viktor Yanukoviç'in dönüşü sonrasında görevi suistimalden yargılanıp hapsedilen eski başbakan Yuliya Timoşenko, bir haftadır cezaevinde kötü muameleye maruz kaldığını iddia ediyordu.
 
Timoşenko'nun memleketi Dnepetrovsk'da 27 kişinin yaralandığı bombalı saldırılar, 6 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde gerilimi artırmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Euro 2012'ye gitmemeyi düşündüğü bildirilmiş, İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi ile Hıristiyan ve Merkez Demokratlar Birliği lideri Pier Ferdinando Casini de AB liderlerine "boykot" çağrısı yapmıştı.
 
Bugün önemli bir gelişme yaşandı. Ukrayna'nın Yalta kentinde 11-12 Mayıs'ta yapılacak, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'dan devlet adamlarının katılacağı zirveye en az beş AB devlet başkanının Timoşenko'nun durumunu protesto amacıyla katılmayacağı bildirildi.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleg Voloşın, İnterfax Ukrayna'ya yaptığı açıklamada, Almanya ve İtalya'nın yanısıra Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya yönetimlerinde de bu kararı bildiren bir mektup geldiğini açıkladı. Voloşın, "Estonya Devlet Başkanı'nın da gelmemesi muhtemel, ama bunun diplomatik protesto olduğunu düşünmek için neden yok. 10 kadar lider geleceğini bildirdi. Size şimdiden haber veriyorum ki kimse sansasyon yapmasın" dedi.