''Adalete güven sarsılırsa sağlıklı yaşanmaz''

Balıkesir Barosu Başkanı Yaşar Meyvacı, yaklaşık bir aydır yaşanan gerginlikler sonucunda işin HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına kadar geldiğini belirterek, "Oysa bu yüksek kurul, henüz üç yıl önce yeniden yapılandırılmıştı.Yargı üzerinden bir hesaplaşmadan huzursuzluk duyuyoruz. Adalete olan güven sarsılırsa ülkede de sağlıklı yaşamanın mümkün olmadığına inanıyoruz." dedi.

Adalete güven sarsılırsa sağlıklı yaşanmaz
16 Ocak 2014 Perşembe 17:43 tarihinde eklendi.

Dört yeni avukatın ruhsat törenine katılan Baro Başkanı Meyvacı, yolsuzluk operasyonları ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesini değerlendirdi. Aralık ayı ortalarından bu yana toplumun bütün kesimlerini tedirgin eden ve herkesi yakından ilgilendiren gelişmelerle huzursuz olduklarını söyleyen Meyvacı, "Ortaya atılan rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak gerekli girişim ve uygulamaların yapılacağına dair hiçbir kuşkumuz yok, çünkü biz şuna inanıyoruz ki yasaların karşısında herkes eşit olmalı ve eşit kalmalı. Gerekenin yapılacağına ve eğer varsa sorumluların, sorumluluklarının bedelini ödeyeceğine de inanıyoruz ancak gelişmeleri incelediğimizde birilerinin başka birilerini yargı üzerinden etkilemeye çalışması hepimizi tedirgin ediyor." şeklinde konuştu.

Adaletin mülkün temeli olduğunu vurgulayarak, "Yani bu ülkenin temeli. Adalete olan güven sarsılırsa ülkede de sağlıklı yaşamanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Çağdaş bir cumhuriyetin ve çağdaş bir demokrasinin en önemli özelliği olan yasama, yürütme, yargı erklerinin birbirlerinden bağımsız olarak işlevlerini yerine getirebilmesi özelliklerinin ortadan kaldırılmasını kabullenmek bir yana, düşünmek bile istemiyoruz. Yargının, yürütmenin ve yasamanın birbirlerinin etki alanlarına girmesini, birbirlerini etki altına almasını ve işlemlerini yerine getiremez hale düşürmesini düşünmek istemiyoruz." dedi. En büyük özleminin bağımsız yargı ve tarafsız yargıç olduğunu dile getiren Yaşar Meyvacı, "Bu özlemimizi tam anlamıyla hayata geçirdiğimiz ölçüde çağdaş bir devletten, çağı yakalayabilmiş, mutlu, huzurlu ve kendini güven içinde hisseden bir toplumdan bahsedebiliriz." ifadelerini kullandı. 


CİHAN