ADL, özür açıklamasından memnun

Yahudilerin Amerika’da çatı kuruluşlarından olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL), İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ‘Mavi Marmara’ olayından dolayı yapmış olduğu özür açıklamasını ‘‘memnuniyet verci’’ diye niteledi ve iki ülke ilişkilerinin diplomatik açıdan yeniden iyileşmesini destekledi.

23 Mart 2013 Cumartesi 00:33 tarihinde eklendi.

 

 
ADL Başkanı Abraham Foxman tarafından yapılan açıklamada; ‘‘İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye’den yelken açan bir filo gemisinde İsrail karşıtı eylemcilerin kışkırtıcı girişimleri ile Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi'ndeki ablukayı kırmaya teşebbüs etmeleri sonunda 2010 yılındaki filo olayı sonrasında gerilmişti’’ dedi. 
 
İsrail ve Türkiye’nin bölgede ABD'nin en güvenilir müttefiklerinden ikisi olduğuna dikkat çeken Foxman, Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin normalleşme yoluna girmesini ‘‘alkışlıyorum’’ diye ifade etti. Foxman, ‘‘İsrail’in Türkiye ile uzun dostluğu sayesinde karşılıklı işbirliğinin her iki ülke ve bölgeye yararlı olduğu gibi İsrail'in Müslüman uluslarıyla iyi ilişkiler geliştirmesine yardımcı olmuştur.’’ dedi. 
 
Foxman, Ortadoğu'da artan istikrarsızlığın Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileşmesinden dolayı her iki tarafın da büyük faydasına olduğunu söyledi. Foxman, ‘‘İlişkilerin iyileşmesi için emeği geçenlere ve özellikle de Başkan Barack Obama’ya çabalarından dolayı minnettarlığımızı ifade ediyoruz’’ dedi.

CİHAN