Ağaç kesen şimdi yandı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaklaşan yılbaşı öncesi, ormandan genç ağaç kesenlere en az 10 yıl hapis cezası uygulanacağına da dikkati çekti.

Ağaç kesen şimdi yandı!
27 Aralık 2013 Cuma 13:30 tarihinde eklendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013 yılının sonlarına yaklaşılırken, yılbaşı için kaçak ağaç kesimine karşı alınan önlemlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kaçak ağaç kesimine karşı ücretsiz fidan dağıtımı kampanyası başlattıklarına belirten Eroğlu, “Kaçak kesimlerin önüne geçmek maksadıyla, 'yılbaşında ağaç kesme, fidan dik' diyoruz. Fidan bizden, dikmesi sizden.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman ve ağaç sevgisinin artırılması, çevre bilincinin geliştirilmesi ve ayrıca yılbaşı çamı olarak kullanılan çam, göknar, ladin gibi ağaçların usulsüz bir şekilde ormanlardan teminin önüne geçmek maksadıyla “Ağaç Kesme Fidan Dik” sloganıyla vatandaşlara bölge müdürlükleri vasıtasıyla ücretsiz fidan dağıtacak. Bakan Veysel Eroğlu, bölge müdürlüklerine verdiği talimatla ormanlarda bu tür usulsüz faydalanmalara meydan verilmemesi için her türlü tedbirin alınmasının istendiğini ifade ederek, vatandaşların fidan ihtiyaçlarının karşılanması için orman fidanlıklarına yönlendirilmesini istedi.
Bu doğrultuda Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla, bölge müdürlükleri tarafından illerin hareketli noktalarına stantlar kurularak fidan dağıtımı yapılacak. Dağıtım yapacak stantlar, şehirlerin muhtelif yerlerine asılacak afişler, web sayfaları ve yerel basın aracılığı ile duyurulacak.

3 YAŞINA KADAR OLAN FİDANLAR ÜCRETSİZ DAĞITILACAK

Ormanlar üzerinde yılbaşında oluşabilecek tahribatı önlemek maksadıyla, fidanlıklardaki stok imkanları ölçüsünde ve dağıtılan ilin iklimine uygun 3 yaşına kadar olan tüplü fidanların, daha sonra toprakla buluşturulması şartıyla ücretsiz verileceğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: “Daha boylu ve 3 yaşından büyük fidan isteyen vatandaşlar ise bedelini ödemek karşılığında yine bölge müdürlüklerine bağlı fidanlıklardan çamları temin edilebilecek. Yılbaşı çamı olarak kullanılan fidanların daha sonra uygun alanlarda toprakla buluşturulması için gerekirse bölge müdürlüğü personelinden yardım istenebilecek. Ayrıca fidanlar dağıtılırken vatandaşlara daha sonra fidanları nasıl dikmeleri gerektiğini anlatacak broşürler de dağıtılacak.”

KAÇAK ÇAM KESENLER CEZALANDIRILACAK

Prof. Dr. Eroğlu, yılbaşı öncesi kaçak kesim yapanlara karşı, motorize ekipler ve orman muhafaza memurları tarafından yapılan denetimlerin artırıldığı uyarısında bulundu. 6831 sayılı Orman Kanunun 14’üncü maddesi uyarınca “Devlet ormanlarında, yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları, kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra hartama çıkarmak yasaklanmıştır. Kanun uyarınca işlem yapılacağının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, “Ceza maddesine göre ‘Dikiliden ağaç kesenler, kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Suçun konusu fidan olması halinde verilecek ceza bir kat artırılır” diye konuştu.

Sonuç itibarıyla ormandan genç ağaç kesenlere en az 10 yıl hapis cezası uygulanacağını belirten Bakan Eroğlu, “Vatandaşlarımız kaçak kesim yapmamalı ve yapanları ise bölge müdürlüklerine bildirmeli. Yılbaşı gecesi için temin edilen fidanları daha sonraki günlerde park ve bahçelere dikerek çocuklarımıza ağaç sevgisi kazandıralım. Böylece hem bir ağaç hem de insanlara bir nefes kazandırmış oluruz” dedi.


CİHAN