Akil İnsanlar Heyeti Cevizdalı köyünde yaşanan vahşeti dinledi

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Grubu Heyeti, Bitlis’teki temaslarının üçüncü gününde 1993 yılında Merkeze bağlı Cevizdalı köyünde yaşanan ve 33 kişinin şehit edildiği katliamın tanıklarını dinledi.

Akil İnsanlar Heyeti Cevizdalı köyünde yaşanan vahşeti dinledi
17 Mayıs 2013 Cuma 12:02 tarihinde eklendi.

Tatvan’daki Kardelen Oteli’nde gerçekleştirilen görüşmeye Cevizdalı köylüleri katılırken, toplantı Heyet Başkanı Can Paker başkanlığında gerçekleştirildi.

Yaklaşık 30 köylünün katıldığı toplantıda zamanın tanıkları o gün yaşananları gözyaşlarıyla anlatı. Köye Dönüş Projesi kapsamında köylerine geri dönmeleri istenen köylüler, zorunlu terk ettikleri köylerinde yoldan, kanalizasyon ve içme suyuna kadar alt yapının bulunmadığını belirtti.

Olayın yaşandığı günlerde 4 yaşında olduğunu belirten Zahir Akpolat, o gün ve sonrasında yaşadıkları sıkıntıları heyete anlattı. "Yaşadığımız vahşetin izlerini halen taşıyoruz. Olay olduğunda ben 4 yaşındaydım. Babamı da bu saldırıda kaybettik. Bu nedenle yaşadığımız travma büyük. Olayın canlı şahitleri burada olan köylülerimizdir. Bütün bu yaşananlara rağmen barışı destekliyoruz. Biz artık köyümüze dönmek istiyoruz. Ancak köyümüzde yol, su ve kanalizasyon yok. Bu tür altyapıların hazırlanmasının ardından köyümüze geri döneceğiz." dedi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan heyet üyesi Abdurrahman Dilipak ise köylülere burada heyetin bir şey yapmayacağını belirterek, “Ombudsmanlık çerçevesinde TBMM Adalet Komisyonu'na yazılacak dilekçeler ve yapılacak teknik çalışmalar neticesinde gelecekteki sorunların çözülmesi için bir imkân sunulabilir. Yoksa yapılacak farklı çalışmalar uzun yıllar sürecektir. Yasal işlemleriniz tamamlandıysa, İnsan Hakları Komisyonu'na bireysel başvuru yaparak kendi işinizi kendiniz takip etmeniz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Heyet Başkanı Can Paker ise toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz burada raporlarımıza yaşadıklarınızı yazacağız. Siz de kendi haklarınızı sonuna kadar savunacaksınız. Ancak heyet olarak Cevizdalı köyünü yeniden inşa edeceğiz gibi bir vaatte bulunamayız. Yasal bir düzenleme olmadan bu dedikleriniz yapılamaz." şeklinde konuştu.

Heyet daha sonra sırasıyla Tatvan İnsan Hakları Derneği yöneticileri ile mahalle ve köy muhtarları ile görüşmeler yaptı.


CİHAN