Akıllı kimlik kartı Erzurum'da da uygulanacak

Akıllı kimlik kart uygulaması 2014'ten itibaren Erzurum’da faaliyete geçecek.

Akıllı kimlik kartı Erzurumda da uygulanacak
27 Aralık 2013 Cuma 15:15 tarihinde eklendi.

SGK ve TÜBİTAK tarafından ortak yürütülen proje kapsamında test çalışmalarına başlandığını aktaran Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Reis Demir, akıllı kimlik kart uygulaması 2014'ün 6. ayında Erzurum’da faaliyete geçeceğini söyledi.

Demir, “Akıllı çipli kimlik kart uygulaması 2014'te tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu konuda taşralarda çalışmalar devam ediyor. Türkiye geneline yaygınlaştırılması için hazırlıklar hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Bu amaçla illerdeki nüfus müdürlerine yönelik bilgilendirme yapıldı. Çipli Kimlik Kartı, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretilmiş olan kart gövdesine sahiptir.” dedi.

KOLAY VE HIZLI KULLANIM SAĞLAYACAK

Çipli kimlik kartı, vatandaşın rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına imkan tanıyacak. Kimlik kartlarının uluslararası standartlara da uygun olacağını aktaran Demir, şöyle konuştu: “Çipli Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesine imkan verir ve bu bilgilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini ve değiştirilmesini olanaksız hale getirir. Çipli Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin ön yüzünde ve arka yüzünde bulundurması ile kolay, hızlı ve güvenli görsel kullanım sağlamaktadır.

Çipli Kimlik Kartı, kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerin kullanımı sırasında, vatandaşlar için kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. Çipli Kimlik Kartı, standart bir akıllı kartın sunduğu bütün güvenlik özelliklerini desteklemektedir. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacaktır. Çipli Kimlik Kartı, sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştirir. Çipli Kimlik Kartı, ilk olarak sağlık ve sosyal güvenlik kurumu uygulamalarında kullanılmaktadır. Vatandaşların, provizyon işlemleri sırasında nüfus cüzdanları yerine T.C. Kimlik Kartlarını kullanması suretiyle, muayene kayıtları açılacaktır. Muayene sonucunda elektronik olarak girilen reçetelerin, yine Çipli Kimlik Kartı kullanılarak eczanelerden temin edilmesi sağlanacaktır.”
 


CİHAN