Ali Kırca'ya komisyonda 'düğme' sorusu

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu 27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 darbeleri kapsamında Gazeteci Ali Kırca'yı dinledi. Kırca'ya komisyonda "düğmeye siz mi bastınız" diye soruldu.

Ali Kırcaya komisyonda düğme sorusu
11 Ekim 2012 Perşembe 16:19 tarihinde eklendi.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisinde gerçekleşen görüşmede Kırca, 28 şubat döneminde yapılan yayınlarla ilgili yönlendirme yapılmadığını savundu. Bir dönemin mağduru olarak komisyonda bulunduğunu anlatan Kırca, 68 kuşağını etkileyen rüzgarların kendilerini de etkilediğini anlattı. 

 
İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonun ilk misafiri Ali Kırca oldu. Komisyonda bir dönemin mağduru olarak bulunduğunu söyleyen Kırca, 27 Mayıs 1960 darbesi gerçekleştiğinde 11 yaşında olduğunu anlattı.
 
12 MART FAŞİZMİNİN KURBANI OLDUM
 
Darbeler açısından hayatının hiçbir döneminde değişkenlik göstermediğini söyleyen Kırca, 12 Mart darbesi faşizminin kurbanı olduğunu ve kendisi için 12 Mart'ın 68 kuşağı demek olduğunu dile getirdi. Bu kuşağın etkilendiği rüzgarlardan kendilerinin de etkilendiğini anlatan Kırca, 12 Mart darbesinden kısa bir süre sonda askerlik görevinden emekli edildiğini söyledi.
 
Yaklaşık 5 buçuk ay süre ile cezaevinde kaldığını idam istemiyle yargılandığını söyledi. Ailesinin de bu süreçten olumsuz etkilendiğini, beraat kararından bir gün sonra babasının kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini anlattı.
 
12 MART DEMEK 68 KUŞAĞI DEMEK
 
Teğmen rütbesiyle askerde bulunduğu dönemde kendilerini örgütleyen kişilerin bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu cevaplayan Kırca, en yüksek rütbelilerinin teğmen olduğunu ve kimsenin böyle bir örgütleme içinde olmadığını ifade etti. "Dışarıda eylem yapan gençler ne ise biz de oyduk." diyen Kırca, o dönem yayınlanan bir bildiri hakkında ise, "Genç insanların delikanlı kararlarıydı." ifadesini kullandı.
Kırca'ya arkadaşlarının 12 Mart darbecileriyle ilişkili olup olmadıkları da soruldu. Kırca, kimse hakkında konuşmak istemediğini belirterek yaptıkları televizyon programları ile Türkiye'de demokrasinin gelişmesine katkı sağladığını söyledi. Bu programlarda gelişen olayların hepsinin kamuoyunun önünde gerçekleştiğini dile getiren Kırca, darbelerden kendilerini arındıran unsurun izleyici desteği olduğunu ve bu yüzden kimsenin kendilerine bir şey söyleme yetkisini kendinde bulamadığını anlattı.
 
'DÜĞMEYE SİZ Mİ BASTINIZ?
 
Komisyonda Kırca'ya yöneltilen sorular arasında "Düğmeye ben bastım" içerikli haber oldu. Bu açıklamanın doğru ancak ironik olduğunu anlatan Kırca, prensip olarak kimseye cevap vermediğini, herkesin bu konuda bir şeyler söylediğini dile getirdi. Söyleyeceklerini programları aracılığıyla söylediğini anlatan Kırca, bu kadar olayın yaşandığı bir yerde kimsenin bir şey söylemediğini kendisinin de ironik olarak böyle bir açıklama yaptığını anlattı.
 
28 Şubat döneminde yayınlarda dışarıdan müdahale edilip edilmediği yönündeki soruya cevap veren Kırca, yönlendirme olmadığını, bunun aksine medyada yer alan andıç meselesinin kendi yayın organında yer almadığını ifade etti. Sunulan bilgilere inanmadıkları için böyle tavır aldıklarını savunan Kırca, Fadime Şahin, Müslüm Gündüz olayları yaşandığı zamanlarda bu kişilerin kendilerine de geldiğini ancak bunları yayına çıkarmadıklarını söyledi. Bunun yanlış olduğunu ve bu kişilere ekrana çıkarmayacaklarını söylediklerini belirten Kırca, o dönem "Batarsak hep birlikte batarız" dediğini de sözlerine ekledi.
 
HER ŞEYİ KİTABIMDA ANLATTIM
 
Kırca, komisyon çıkışında gazetecilerin soruları üzerine Kırca, elinde tuttuğu 'Vakitsiz Şarkılar' isimli kitabını göstererek, "Her şeyi kitabımda anlattım." dedi. Kitabının haftaya yayınlanacağını da söyleyen Kırca gazetecilerin sorularını "çıkınca okursunuz" diye yanıtladı.
 
gazeteciler.com