"Almanya'nın seviyesini yakalamak zorundayız"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye 2023 hedeflerine giderken önemli bir makas değişikliği yaşanıyor.

Almanyanın seviyesini yakalamak zorundayız
29 Kasım 2013 Cuma 20:06 tarihinde eklendi.

İhracatın konfigürasyonunu yapıyoruz. Hamallık yapmamaya karar verdik. Almanya ihracat şampiyonuydu. Biz, Almanya’nın seviyesini yakalamak zorundayız. Bunun çözümü, yüksek katma değere katkı sağlayacak teşvik sistemidir.” dedi.

Çağlayan, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) Ekonomi Bakanlığı’nda kabul etti. Burada konuşan Bakan Çağlayan, Türk Alman Ticaret Odası’nın kurulumunda kendisinin payı olduğunu söyledi. Türkiye Almanya ilişkilerinin fevkalade düzeldiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “Almanya, Türkiye’nin önemli bir partneri. Almanya ile olan ticari ilişkilerimizde odanın görevi son derece önemli.” diye konuştu.

Çağlayan, ziyaretin son derece önemli ve anlamlı olduğunu da kaydetti. Türkiye’nin geçen yıl Almanya’ya 13.1 milyar dolar ihracat, Almanya’dan ise 21.4 milyar ithalat yaptığını ifade eden Bakan Çağlayan, bu yıl ise eylül ayı itibarı ile Almanya’ya ihracatın birinci, ithalatın üçüncü sırada olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen, elde ettiği ekonomik başarıyı devam ettireceğini de vurgulayan Bakan Çağlayan, “Hangi ülke olursa olsun, kalkınmanın yolu sanayileşmeden geçer. Sanayileşmenin GSYH’daki payı düştü.

Şu anda yüzde 15-16’da. Bu, beni üzüyor. Avrupa’da yaşanan bunca probleme rağmen, Almanya’nın krize göğüs germesi sanayiden gelen gücünden kaynaklanmaktadır. Almanya ekonomisin bu kriz ortamında başarı sağlamasının altındaki en önemli etkenin üretim ve sanayi toplumu olmasına bağlıyorum.” ifadelerini kullandı.

“TSÖ BAŞKANI 2023 HEDEFİNİZİ GÖREV ADDEDİYORUZ”

TSÖ Başkanı Rölf A. Könings ise konuşmasında, ikili işbirliğinin geliştirilmesi için bu odanın kurulduğunu belirterek, “2023 hedeflerinizden memnuniyet duyuyoruz. Hedefleri koymamız gerekiyor. Biz de bunu görev olarak addediyoruz. Bu hedeflere ulaşılması açısından çok çalışacağız.

Güçlü bir ekibimiz var. Vizyonları var. Bunu yapmak dönüştürmek önemli. Bunu gerçekleştirmemiz gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu. Türk alman Ticaret Sanayi Odası Kurucu Başkanı Engin Koyuncu ise Türkiye-Almanya ihracat rölasyonunun 16-40 milyar dolarlara gelmişse, bunda Bakan Çağlayan’ın katkısının olduğunu da belirtti.

“VİZE İŞİNDEN SIKILDIK”

Ticaret hacmi oranlarında Türkiye aleyhine 13-14 milyar dolar gibi açık olduğunu kaydeden Koyuncu, “Biz bu vize işinden sıkıldık. Her vesile ile konuşuyoruz. Vize konusunu ortadan kaldırma adına ciddi bir beklenti içerisindeyiz. Bu rakamları, sizin koyduğunuz hedeflerin üzerine çıkaracağız.” diye konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN CÖMERT TEŞVİKİ”

Koyuncu, konuşmasının sonunda, Almanya’nın yapacağı yatırımlar konusunda teşvik uygulanıp uygulanmayacağını da Bakan Çağlayan'a sordu. Çağlayan, soruya, “Teşvik konusunda Cumhuriyet tarihinin en cömert teşviki Türkiye’de yapıldı. Bu anlamda, eğer incelenirse Türkiye’de yatırım yapmanın ne kadar avantajlı oyduğunu göreceksiniz.“ diye cevap verdi.


CİHAN