Alpaka develeri Türkiye'de

Değerli yünü için beslenen Alpaka develerinin Türkiye’ye uyum sağlayıp sağlamayacağı, Selçuk Üniversitesi uzmanlarınca araştırılacak.

27 Şubat 2014 Perşembe 23:42 tarihinde eklendi.

Avusturalya merkezli bir firma ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında 6 ay boyunca inceleneceği açıklanan 9 deve, uçakla İstanbul’a getirildi. Nakliye kamyonuna yüklenen develer karayolu ile Konya’ya götürülecek.

Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develeri, bir firmanın Selçuk Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü bilimsel proje kapsamında, 24 saatlik yolculuğun ardından uçakla Türkiye’ye getirildi. Avustralya’dan uçağa yüklenen 9 devenin hamile olduğu, burada uyum sağlamaları halinde çok sayıda hayvanın daha ülkeye getirilip, Alpakaların Türkiye’de üretileceği açıklandı.

Develeri Türkiye’ye getiren işadamı Yüksel Çiftçi, “Yatırım amaçlı olarak getiriyoruz, Eğer şatlar uygun olursa ileri dönemde 250 daha sonrada bin tane gebe hayvanı getireceğiz.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat ise develerin Türkiye’ye uyumu için bir proje tasarladıklarını belirterek “Bunları Konya’ya sevk edeceğiz. Türkiye’ye uyumları için bilimsel bir çalışma yapacağız.” diye konuştu.

Atatürk Havalimanı Kargo Bölümü’ndeki işlemlerinin ardından sahiplerine teslim edilen Alpakalar, kamyona yüklendi. Develerin karayolu ile Konya’ya götürüleceği, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği yetkililerine teslim edileceği öğrenildi.


CİHAN