Anayasa Mahkemesi'ndan flaş karar!

Anayasa Mahkemesi (AYM) Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Mehmet Haberal'ın tutukluluklarının makul süreyi aştığı ve seçilme hakkının ihlali iddiasıyla yaptığı başvuruyu haklı buldu.

Anayasa Mahkemesindan flaş karar!
04 Aralık 2013 Çarşamba 15:35 tarihinde eklendi.
Yüksek Mahkeme, Haberal'ın tutuklanmayı haklı gösterecek kuvvetli suç şüphesi ve nedeni bulunmadığı halde tutuklanma iddiası yönünden başvurusunu 'açıkça dayanaktan yoksun olması' nedeniyle kabul edilemez buldu.

Tutukluluğun makul süreyi aştığı ve tutukluluğa itirazların etkili bir şekilde incelenmediği iddiaları yönünden kabul edilebilir olduğunu belirten Anayasa Mahkemesi, tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiasıyla ilgili Anayasa'nın 67. maddesinin 1. fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin 7. fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Haberal'ın, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili de Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin 1. fıkrasının ihlal edildiğini hükmetti.
 
Haberal'ın, tutukluluğa itirazının etkin bir biçimde incelenmediği iddiasıyla ilgili olarak, itirazın duruşmalı olarak incelenmediği ve kararın gerekçesiz olduğu iddiaları yönünden Anayasa'nın 19. maddesinin 8. fıkranın ihlal edilmediği belirten yüksek mahkeme cumhuriyet savcısının yazılı mütalaasının bildirilmediği iddiası yönünden ise Anayasa'nın 19. maddesinin 8. fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi.

CİHAN