Anayasada süre tartışması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa süreciyle ilgili takvim verdiği açıklamasını eleştirdi

Anayasada süre tartışması
30 Eylül 2011 Cuma 14:05 tarihinde eklendi.

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa süreciyle ilgili takvim verdiği açıklamasını, "Sayın Başbakan'ın aklında uzlaşmayla bir anayasa yapmak yok. 'Anayasayı 8-9 ayda bitiririz' demek, özgürlüklerden yana bir anayasayı yapmayacağız demektir. Sayın Başbakan'ın bu açıklaması, anayasa yapım sürecine çok açık şekilde zarar vermiştir" diye eleştirdi. 
     
Hamzaçebi, "Meclis TV ve basın özgürlüğü" konusunda düzenlediği basın toplantısında anayasa görüşmelerine işaret ederek, bu konuda önemli adımlar atılırken, diğer yandan bu sürece zarar veren, süreçle bağdaşmayan bazı olaylar olduğunu ifade etti. Hamzaçebi, anayasada yer alan bazı özgürlükleri, vatandaştan esirgeyen bir Hükümet anlayışı bulunduğunu savundu. 
     
Hamzaçebi, tek yanlı bir iradeyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, TRT'nin, Meclis TV'nin yayınlarının kısıtlanmasını içeren yazısına olumlu görüş verdiğini belirterek, demokrasinin; tartışma, bütün görüşlerin serbest şekilde ifade edilebilmesi, bu görüşlerin halka ulaştırılması anlamına geldiğini söyledi. 
     
"Sürece zarar verir"- 
     
Ülkesinin meclisindeki çalışmaları, yapılan konuşmaları halktan saklamak isteyen bir hükümetin olduğu siyasi rejim adının, demokrasi olamayacağını ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     
"Kendi Meclisindeki konuşmaları, muhalefet partilerinin yaptığı konuşmaları, grup toplantılarındaki konuşmalarını halkın gözünden, kulağından saklamak isteyen bir başbakanın olduğu ülkedeki rejimin adı, demokrasi değildir. Ortada bir problem vardır. 
     
Sayın Başbakan, Meclis TV yayınlarının, muhalefet partilerinin TBMM çatısı altında yaptığı konuşmaların halka ulaşmasından rahatsızlık duymaktadır. Böyle bir anlayışla, bizim anayasa sürecine doğru giderken olumlu bir iklimi yakalamamız maalesef mümkün değildir. Sayın Başbakan'ın tutumu, Sayın Meclis Başkanı'nın Meclis TV konusunda halen suskun kalarak ortaya koyduğu tutum, bu sürece zarar verir. TBMM Başkanı'na çağrıda bulunuyorum, Meclis TV yayınlarının, Hükümetin tutumundan bağımsız olarak, eskisi gibi devam edeceğini Sayın Meclis Başkanı açıklamalıdır. Bu açıklamayı Sayın Başkan'dan demokrasi adına bekliyoruz." 
     Hamzaçebi, Çiçek'in diğer ülkelerdeki yayınlara ilişkin çalışma yaptırdığını söylediğini, bu çalışmanın sonuçlandığını anlattı. Hamzaçebi, 30 ülkede yapılan çalışmaya göre, Bulgaristan hariç bütün ülkelerde parlamento çalışmalarının kesintisiz olarak izleyicilere ulaştırıldığını, bir kaç ülke hariç bütün ülkelerde Meclis konuşmalarının tekrar yayınlandığını, konuşmaların internet ortamında sunulduğunu söyledi