Antalya'nın karpuzu kapışılıyor

Akdeniz Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının istikrarlı bir şekilde seyretmesi karpuz hasadını öne aldı. Manavgat, Serik ve Alanya ilçelerinde öndeki seneye göre bir ay önceden toplanan karpuz, kilosu 1,5 liradan alıcı buluyor.

Antalyanın karpuzu kapışılıyor
09 Mayıs 2013 Perşembe 14:20 tarihinde eklendi, 1.539 kez okundu.

 

Karpuz sezonunun erken başlaması üreticilerin yüzünü güldürdü. Normalden bir ay önce piyasaya karpuz sürdükleri için ciddi kazanç elde etmeyi düşünen üretici, gelen talepten de oldukça memnun.
 
Manavgat'ta 18 yıldır karpuz üreten Mustafa Kansu, bu yıl arz ve talebin iyi olduğunu, fiyatın da sevindirici olduğunu söyledi. Tarlasında 5 çeşit karpuz yetiştirdiğini ifade eden Kansu, serada da 2,5 dönüm ürettiği karpuzu da piyasaya sürdüğünü kaydetti. Ocakta seraya ektiği karpuzdan 25 ton beklediğini ifade eden Kansu, toplamda 130 dönüm karpuz ektiğini söyledi. Antalya bölgesinin karpuzun merkezi Adana piyasasını solladığını iddia eden Kansu, "Adana 25 Mayıs'ta karpuzu piyasaya sürerken biz 25 Nisan'da sürdük. Karpuzun Cırizi, Ekvatör, Paskal ve Patanegra çeşitlerinin hasadına bir hafta, 10 güne kadar başlayacağız. Yıllık 700 ton karpuz, 300 ton da kavun üretiyorum." dedi.  
 
Yıllık 2 bin 500 ton karpuz ürettiğini belirte üretici Ahmet Arık da, bu yıl erken üretim nedeniyle çiftçinin para kazandığını söyledi. Tonaj vermeyen seralardan çok büyük kazanç elde edilmediğini ifade eden Arık, son 5 yıldan beri Adana karpuzunun sözünün bu bölgede geçmez olduğunu anlattı. Arık, Adana'da karpuzun geçmişinin çok eskiye dayandığı, ancak Serik ve Manavgat karpuzunun son yıllarda ön plana çıktını kaydetti.
 
EVLERE SOĞUK KARPUZ SERVİSİ
 
Alanya'da Alo Karpuz hattı oluşturarak evlere soğuk karpuz servisi yapan İsa Kılıklı da, şu anda günde 500 ile bir ton arasında karpuz sattığını ifade ediyor. 10 gün sonra günlük 2-3 ton karpuz satılacağın belirten Kılıklı, bu yılki karpuzun tadının geçen yılki tadı aratmadığını söyledi.
 
Karpuzun tadını alan vatandaşlar kavurucu sıcaklarda soğuk karpuzun tadını çıkarıyor. Vatandaşların bol bol karpuz tüketmesi tavsiyesinde bulunan Ahmet Olgun, Kopenhag kriterlerine uygun karpuz üretildiğini kaydetti. Olgun, "Tadı öz tadında erken çıkmasına rağmen tadı güzel. Arkadaşımız satıyor, bizde komşu olarak gelip alıyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN