''Arabulucuktan çekilmedik''

Davutoğlu, "Lübnan'daki siyasi krizi çözmek için yürütülen görüşmelerden çekilmemiz sözkonusu değil. Benim ağzımdan böyle bir söz çıkmadı" diye konuştu.

Arabulucuktan çekilmedik
21 Ocak 2011 Cuma 23:46 tarihinde eklendi.

 

Davutoğlu, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya ile İran arasında İstanbul'da sürdürülen müzakereleri değerlendirdi.
 
Toplantının önemini doğru anlamak için "geriye doğru bakmak gerektiğini" belirten Davutoğlu, "Arka arkaya iki ay içinde iki kez toplanılması bile iyiye işaret" dedi.
 
Davutoğlu, "Bizim için bu mesele dışarıdan seyredilecek bir mesele değil, bu toplantı Alaska'da olsaydı bile takip ediyor olurduk. Biz nükleer enerjiyle ilgili uluslararası düzenlemelerin hepsini yakından takip ederiz, bu bizim ulusal çıkarımızdır" diye konuştu.
 
"Bunun kendisinin şahsi çabası ya da merakı olmadığını, Türkiye'nin de bir arabuluculuk hevesi olmadığını" vurgulayan Davutoğlu, "Bunu böyle görenler, uluslararası enerji politikalarını ve bölgesel dengeleri takip etmiyor demektir" dedi.
 
Tarafların ortak bir hedefte buluşmasını amaçladıklarını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin ev sahibi olarak misafirlerle görüştüğünü söyledi. "Rolümüzü doğru tayin edelim" diye konuşan Davutoğlu şunları kaydetti:
 
"Tahran sürecinde bizim devreye girmemiz istenmişti. O zaman devreye girdik gerekeni yaptık ve şimdi de kolaylaştırıcı evsahibi olarak gereğini yapıyoruz" dedi.
 
Davutoğlu, "Taraflara zaman zaman kızgınlık duymuyor musunuz?" sorusuna, "Yaptığınız işi karşı taraf için yapıyorsanız kızarsınız, ama yaptığınız işi insanlık değerleri için yapıyorsanız kimseye kızmazsınız" yanıtını verdi.

NTV