Arjantin'in gözü Türkiye'de

Arjantin’in dikkat çekici Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner’in Türkiye ziyareti Arjantin basınında yankı buldu.

Arjantinin gözü Türkiyede
20 Ocak 2011 Perşembe 14:17 tarihinde eklendi, 1.468 kez okundu.

 

Brezilya’dan sonra Latin Amerika’nın ikinci büyük ülkesi Arjantin’in dikkat çekici Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner’in Türkiye ziyareti Arjantin basınında yankı buldu. La Nacion gazetesi, geçen yıl bu ülke ile yaşanan Atatürk Anıtı krizini anımsatarak, "Türkiye, Cristina için siyasi bir meydan okuma" yorumunu yaptı.
 
Federal bir yapısı olan Arjantin’in önde gelen gazetelerinden La Nacion, "Türkiye, Cristina için siyasi bir meydan okuma" başlığıyla yayımladığı haberine, "Cristina Kirchner’i Türkiye’de soğuk hava ? 0’a yakın ? ve bu kentin lüks Sheraton otelinde çalınan ‘Benim için ağlama Arjantin’ parçasıyla karşıladı" sözleriyle başladı.
 
-ATATÜRK ANITI KRİZİ-
 
ristina Kirchner’in Türkiye’de "İki yıldır Avrupa’nın en hızlı büyümeye sahip olan, gelişen, modern ve laik bu ülkede ikili ilişkilere yeniden ivme kazandırmaya çalışacağı"nı ifade eden La Nacion, Kirchner’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğine işaret ettikten sonra Buenos Aires’de bir parka yerleştirilmesi öngörülen Atatürk Anıtı’nın diaspora tarafından engellenmesi üzerine patlak veren krize değinerek şunlardı yazdı: "Bu buluşmalar, gecen mayıs ayı sonunda, Buenos Aires hükümetinin, burada gerçek bir milli kahraman olan, modern ve laik Türk Cumhuriyetinin kurucusu, milliyetçi lider Kemal Atatürk’ün bir heykeli için verilen izni iptal etmesinden sonra Erdoğan’ın, ülkemize resmi ziyaretini iptal etmesi üzerine yaşanan kısa devrenin üstesinden gelinmesi için bir fırsat oluşturacak."
 
-"CAMBAZLIK YETENEĞİNİ ORTAYA KOYMAK ZORUNDA KALACAK"-
 
Türkiye’nin o zaman anıta verilen iznin iptal edilmesinden duyduğu rahatsızlığını dile getirdiğini belirten La Nacion, Türkiye’nin, anıt karşı çıkan ve "soykırım" iddiasında bulunan, Arjantin’deki Ermeni topluluğunu sorumlu tuttuğunu kaydetti. Haberde şöyle devam edildi: "Türkler için çok hassas olan bu mesele gündeme gelirse eğer, Cumhurbaşkanı’nın, en iyi cambazlık yeteneklerini ortaya koyması gerekecek. Türkiye, sistematik olarak Ermeni soykırımı reddediyor ve Ermenilerin 20. yüzyılın başlarında binlerce Müslüman’ı öldürdüklerini öne sürüyor. Arjantin ise, birçok ülke gibi, birkaç defa bunu kınadı." Buna karşın gazete, ikili ilişkilere yeniden ivme kazandırabilmek amacıyla görüşmelerin daha çok görüş birliğinin bulunduğu konulara odaklanacağının belirtildiğini kaydettiği haberinde "Marmara’daki büyülü kent" olarak nitelediği İstanbul’da Kirchner’in yatırımcıları Arjantin’e çekmeye çalışacağını da vurguladı.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL KARŞILADI
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’ı Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı.
 
Kasım ayında eski devlet başkanı olan eşini kaybeden konuk Cumhurbaşkanının "yas" nedeniyle siyah kıyafetler giydiği dikkat çekti.Çankaya Köşkü’nde düzenlenen resmi karşılama töreni iki ülkenin de mili marşlarının okunmasıyla başladı. Konuk Cumhurbaşkanı onuruna törende 21 pare top atışı yapıldı.
 
Konuk Cumhurbaşkanı Kirchner, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte tören kıtasını "merhaba asker" diyerek selamladı. Tören sonunda iki Cumhurbaşkanı hatıra fotoğrafı çektirdi. Karşılama töreninde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Zafer Çağlayan, Selma Aliye Kavaf ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hazır bulundu.Öte yandan Kasın ayında eski Cumhurbaşkanı olan eşini kaybeden ve sonrasında seçimle Cumhurbaşkanlığı görevine gelen Kirchner, eşinin ölümünden dolayı tutuğu "yas" nedeniyle siyah kıyafetleri tercih ettiği görüldü.Törenin ardından ziyaret kapsamında ikili ve heyetler arası görüşmelere geçildi.
 
Baş başa görüşmenin  ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık edecek olan Gül ve Kirchner daha  sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
 GÖZLER KIZININ ÜZERİNDE
 
Türkiye’yi ziyaret eden Arjantin’in ilk kadın Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner’e eşlik eden kızı Florencia’nin, resmi görüşmelerde aktif rolüne dikkat çekiliyor. Arjantili El Clarin gazetesi, Florencia için "Kuveyt, Katar, Ankara ve İstanbul gezisi sırasında Florencia, devlet başkanları, şeyhler, emirler, bakanlar ve işverenlerle buluşmalara katılıyor" diye yazdı.Arjantin’in büyük gazetelerinden El Clarin, "Florencia Kirchner, Devlet Memuru Elbisesini Giydi" başlığı ile verdiği haberde Florencia Kirchner’in, Kuveyt, Katar Türkiye’yi kapsayan gezisinde annesine eşlik ettiğini vurguladı.Florencia’nın, Katar ziyareti sırasında Emir’in kızı ile bir görüşme yaptığına, görüşmede Katar tv’de Arjantin sinemasının teşvik edilmesi konusunun ele alındığına işaret eden gazete şöyle devam etti: "Babasının (Arjantin eski Cumhurbaşkanı Nestor Kirchner) geçen Ekim ayındaki vefatına kadar ABD’de sinema okuyan Florencia, Arjantin’e döndükten sonra Cumhurbaşkanına, seyahatlerinde eşlik etmeye başladı.Bu gezi sırasında Florencia, Cumhurbaşkanına, resmi faaliyetler, devlet başkanları, şeyhler, başbakanlar ve işverenlerle buluşmalara eşlik ediyor.