Av. Özkurt yargıtay kararlarını değerlendirdi

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın UEFA'daki davalarına da bakan Av. Emin Özkurt, Yargıtay kararlarını değerlendirdi.

Av. Özkurt yargıtay kararlarını değerlendirdi
17 Ocak 2014 Cuma 21:06 tarihinde eklendi.
 
Özkurt, kararın Türk hukuku bakımından anlamı ve neticelerini şöyle sıraladı:
 
"Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararını elimize aldığımızda ilk tespitimiz oldukça karışık bir şekilde kaleme alınmış olduğudur. Kararı incelediğimizde Sayın Aziz Yıldırım hakkında Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezaların ve beraat kararlarının onaylandığını görüyoruz.

Bu karar sonucunda, hakkında karar verilenlerle ilgili Türkiye'de iç yargı yolu kapanmıştır. Ancak CMK kapsamında yargılamanın yenilenmesi yönünde bir talepte bulunulabilinir ki, bu istisnai bazı şartların (bir belgenin sahteliği, gerçek dışı tanıklık, hakimlerin görevlerini yapmada kusur işlemiş olması vs.) oluşması durumunda söz konusu olabilir.

Ancak, bugünlerde konuşulmaya başlanılan bir ihtimal daha olabilir: Türkiye Barolar Birliği'nin Başbakan'a önerdikleri düzenlemenin kesinleşmiş veya dosyası hala daha Yargıtay'da bekleyen davaların da yeniden görülmesini kapsaması nedeniyle, bu teklifin yasalaşması durumunda bu davanın tekrar görülmesi ve böylelikle Sayın Aziz Yıldırım ve diğer isimlerin yeniden yargılanması gündeme gelebilir. Bu konuda Sayın Başbakan'ın ve hükümetin izleyeceği yol belirleyici olacaktır.

Bu kararın UEFA'da şahıslarla ilgili yürütülen disiplin soruşturmasına etkisi olacağını düşünmekteyim. Bence, UEFA'nın kişilerle ilgili ceza vermemesi/verememesinin nedeni Yargıtay sürecinin bekleniyor olmasıydı, yani bir nevi oyalama taktiği güdüyordu UEFA. Artık bu süreç bir takım isimler açısından tamamlandığına göre bundan böyle UEFA'dan da bu kişilerle alakalı bir karar bekleyebiliriz.

Ancak, UEFA bakımından Sayın Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun durumları ile alakalı olan süreç karmaşıklığını koruyacaktır diye düşünüyorum. Zira, Yargıtay Sayın Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu bakımından kararları usulden de olsa bozduğu için UEFA'da onlarla ilgili yürümekte olan disiplin sürecine bu durumun nasıl yansıyacağını, cezası kesinleşenlerle kesinleşmeyenler arasında UEFA'nın bir ayırım gözetip gözetmeyeceği önümüzdeki haftalarda ortaya çıkar diye düşünüyorum."

DHA